Υδροκέφαλος

Οι ιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» εκτιμούν και θεραπεύουν ασθενείς με όλες τις μορφές του υδροκεφάλου των ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένου και του Υδροκεφάλου Φυσιολογικής Πίεσης, ο οποίος αποτελεί μία παθολογική κατάσταση στην οποία το εγκεφαλονωτιαίο υγρό συσσωρεύεται στις κοιλότητες του εγκεφάλου, οι οποίες ονομάζονται κοιλίες του εγκεφάλου.

 

Η εξειδικευμένη ομάδα μας είναι εκπαιδευμένη να αναγνωρίζει τους ασθενείς με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης, με αποφρακτικό υδροκέφαλο και με συγγενή υδροκέφαλο.

 

Ο πρωταρχικός σκοπός των ιατρών μας είναι να διαγνώσουν με ακρίβεια και να θεραπεύσουν αυτούς τους ασθενείς με αυτές τις παθολογικές καταστάσεις, επειδή αυτές συχνά διαφεύγουν ή δεν διαγιγνώσκονται σωστά.

 

 

 

 

 

Παθολογικές καταστάσεις

 

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» ασχολείται ιδιαίτερα με την αξιολόγηση και τη θεραπεία διαφόρων τύπων υδροκεφαλίας. Οι ασθενείς, που φέρουν ήδη βαλβίδες παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού εκτιμούνται επίσης για δυσλειτουργία βαλβίδας, καθώς υπάρχουν πολλά αίτια μη ιδανικής λειτουργίας των βαλβίδων.

 

 

 

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υδροκεφάλου;

 

  • Υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης : παρατηρείται συνήθως σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς και συνοδεύεται από μερικά ή όλα τα παρακάτω συμπτώματα : αστάθεια βάδισης, γνωσιακές διαταραχές – διαταραχές μνήμης και / ή διαταραχή ελέγχου της ούρησης.

     

  • Αποφρακτικός υδροκέφαλος : οφείλεται σε απόφραξη στην επικοινωνία μεταξύ των κοιλιών του εγκεφάλου και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία με κεφαλαλγίες, διαταραχές όρασης και οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα

     

  • Συγγενής υδροκέφαλος : μπορεί να παρουσιαστεί σπάνια σε μεσήλικες ασθενείς ή αργότερα παρόλο, που είναι παρόν από τη γέννηση, για λόγους, οι οποίοι δεν είναι κατανοητοί ακόμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης.

     

    Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη λανθασμένη διάγνωση, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά στους ασθενείς μας και να παρέχουμε την καλύτερη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία, ώστε οι ασθενείς να είναι λειτουργικοί και να συνεχίζουν να ζουν παραγωγικά.

     

    Πολλοί από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί πολλούς άλλους ιατρούς πριν να καταλήξουν στην κλινική μας. Η εμπειρία μας και η εξειδίκευσή μας μας καθιστούν μία αξιόπιστη επιλογή για τη λύση αυτών των παθολογικών καταστάσεων.

     

     

     

    Η γρήγορη διάγνωση και θεραπεία βελτιώνει την πιθανότητα για καλύτερη ανάρρωση

     

    Τα συμπτώματα του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, εάν η παθολογική αυτή κατάσταση δεν θεραπευθεί, παρόλο που μερικά άτομα ίσως παρουσιάσουν προσωρινή βελτίωση. Ενώ η επιτυχία της θεραπείας με την τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού ποικίλει από άτομο σε άτομο, μερικοί ασθενείς βελτιώνονται σχεδόν πλήρως μετά τη θεραπεία και έχουν καλή ποιότητα ζωής.

     

     

     

     

     

    Υδροκέφαλος

     

    Τι είναι ο υδροκέφαλος;

     

    Ο υδροκέφαλος είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από παθολογική συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλίες του εγκεφάλου. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. ΄Οταν αποφράσσεται η οδός κυκλοφορίας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται, προκαλώντας διόγκωση των κοιλιών και αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης με αποτέλεσμα να προκαλείται υδροκέφαλος.

     

     

    Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υδροκεφάλου;

     

    Ο υδροκέφαλος μπορεί να είναι επικοινωνούν ή μη επικοινωνούν. Ο επικοινωνούν υδροκέφαλος συμβαίνει όταν η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού αποφράσσεται μετά την έξοδό του από τις κοιλίες. Αυτός ο τύπος λέγεται επικοινωνούν υδροκέφαλος, επειδή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί ακόμα να ρέει ανάμεσα στις κοιλίες, οι οποίες παραμένουν ανοικτές. Ο μη επικοινωνούν υδροκέφαλος  ή αποφρακτικός υδροκέφαλος προκύπτει όταν η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού αποφράσσεται κατά μήκος ενός ή περισσότερων  από τις στενές διόδους, οι οποίες ενώνουν τις κοιλίες. Μία από τις πιο συχνές αιτίες του υδροκεφάλου είναι η στένωση του υδραγωγού. Σε αυτή την περίπτωση ο υδροκέφαλος προκύπτει από μία στένωση στον υδραγωγό του Sylvius, ο οποίος είναι μία στενή δίοδος ανάμεσα στην τρίτη και τέταρτη κοιλία στο μέσο του εγκεφάλου.

     

    Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, μία μορφή επικοινωνούντος υδροκεφάλου, μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί να προκληθεί από υπαραχνοειδή αιμορραγία, τραυματική βλάβη εγκεφάλου, λοίμωξη, όγκο ή ως επιπλοκή μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης ακόμα και όταν κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι παρών και για λόγους που δεν είναι γνωστοί. Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται ιδιοπαθής υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης.

     

    Ο υδροκέφαλος μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ως συγγενής ή επίκτητος. Ο συγγενής υδροκέφαλος είναι παρών κατά τη γέννηση και μπορεί να προκληθεί είτε από συμβάντα ή επιδράσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου είτε από γενετικές ανωμαλίες. Ο επίκτητος υδροκέφαλος αναπτύσσεται είτε κατά τον τοκετό ή σε κάποια χρονική στιγμή μετά. Αυτός ο τύπος υδροκεφάλου μπορεί να επηρεάσει ενήλικες σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να προκλήθηκε από κάκωση ή νόσο. Σπάνια ο συγγενής υδροκέφαλος μπορεί να αντισταθμίζεται στην παιδική ηλικία και να εκδηλωθεί στον ενήλικα ασθενή. Συχνά αλλά όχι πάντα σχετίζεται με στένωση υδραγωγού.

     

    Υπάρχει και μία άλλη μορφή υδροκεφάλου, η οποία δεν εντάσσεται ακριβώς σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες και προσβάλλει κυρίως ενήλικες: ο υδροκέφαλος από κενό. Ο υδροκέφαλος από κενό (hydrocephalus ex - vacuo) παρατηρείται όταν ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer ή άλλες άνοιες ή τραυματική βλάβη εγκεφάλου προκαλούν καταστροφή εγκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εγκεφαλικό παρέγχυμα μπορεί να συρρικνωθεί.

     

     

     

     

     

    Τι είναι ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης;

     

    Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης είναι μία συσσώρευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η οποία προκαλεί διόγκωση των κοιλιών του εγκεφάλου με μικρές ή διαλείπουσες αυξήσεις της ενδοκράνιας πίεσης μερικές φορές. Συναντάται πιο συχνά σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες και συνοδεύεται από μερικά ή όλα τα ακόλουθα συμπτώματα : αστάθεια βάδισης, ήπια άνοια και διαταραχή του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

     

     

     

    Τι προκαλεί τον υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης;

     

    Στην πλειοψηφία των περιστατικών του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα τραυματικής βλάβης εγκεφάλου, κρανιοτομίας, υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, όγκων ή κύστεων αλλά ακόμα και ως αποτέλεσμα υποσκληριδίων αιματωμάτων, μηνιγγίτιδας και άλλων λοιμώξεων του εγκεφάλου.

     

     

     

    Ποια είναι τα συμπτώματα του υδροκεφάλου;

     

    Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης συνήθως χαρακτηρίζεται από μία τριάδα συμπτωμάτων : αστάθεια βάδισης (δυσκολία στη βάδιση), ήπια άνοια και διαταραχή του ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μη παρουσιάζονται όλα στην ίδια χρονική στιγμή και μερικές φορές παρουσιάζονται ένα ή δύο από τα συμπτώματα. Η τριάδα των συμπτωμάτων συνήθως σχετίζεται με τη διαδικασία γήρανσης και η πλειοψηφία των ασθενών με υδροκεφαλία φυσιολογικής πίεσης είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. Οι γνωσιακές διαταραχές του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές της νόσου Alzheimer και οι διαταραχές βάδισης να είναι επίσης παρόμοιες με τη Νόσο Parkinson. Μερικές περιπτώσεις υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης μπορεί να συνυπάρχουν με αυτές τις παθήσεις. Τα συμπτώματα του υδροκεφάλου φαίνεται να επιδεινώνονται με τον καιρό, αλλά ο ρυθμός ποικίλει. Ισχύει ως γενικός κανόνας ότι όσο πιο νωρίς τίθεται η διάγνωση τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη θεραπεία. Ωστόσο μερικοί ασθενείς, οι οποίοι είχαν τα συμπτώματα για χρόνια ίσως βελτιωθούν με τη θεραπεία.

     

     

     

    Πώς διαγιγνώσκεται ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης;

     

    Όταν τεθεί υποψία υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης από κάποιον πρωτοβάθμιο ιατρό, τότε συνήθως συστήνονται μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις, για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του ασθενούς για τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να γίνουν μέλη της ιατρικής ομάδας ένας νευροχειρουργός και / ή ένας νευρολόγος. Η συμμετοχή τους είναι σημαντική όχι μόνο για να εξηγήσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και για να επιλέξουν τους πιθανούς υποψήφιους για βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού, αλλά και για να συζητήσουν με τους ασθενείς για το χειρουργείο, τη μετεγχειρητική περίθαλψη καθώς και τις προσδοκίες και τους κινδύνους του χειρουργείου.

     

  • Αντικειμενική εξέταση – αποτελείται από τη συνέντευξη και / ή την νευρολογική εξέταση

     

  • Απεικονιστικές εξετάσεις – για τη διάγνωση των διευρυσμένων κοιλιών

  • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου

  • Αξονική τομογραφία εγκεφάλου

     

  • Εξετάσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού – για να διαπιστωθεί η ανταπόκριση στην τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού και / ή να καθοριστεί η πίεση της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού

  • Εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση – αφαίρεση μεγάλης ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού

  • Τοποθέτηση οσφυικής παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού

  • Μέτρηση της πίεσης διάνοιξης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού

     

     

     

     

    Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

     

    Η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τον υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης είναι η χειρουργική τοποθέτηση μίας βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μίας συσκευής η οποία οδηγεί το εγκεφαλονωτιαίου υγρό από τον εγκέφαλο σε ένα άλλο σημείο του σώματος, όπου μπορεί να απορροφηθεί. Τα περισσότερα συστήματα βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού αποτελούνται από τρία τμήματα:

     

  • ΄Ενα καθετήρα, ο οποίος τοποθετείται εντός των κοιλιών του εγκεφάλου

     

  • Ένα βαλβιδικό μηχανισμό, ο οποίος ελέγχει την ποσότητα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, που ρέει

     

  • Ένα καθετήρα, ο οποίος παροχετεύει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε ένα άλλο σημείο του σώματος

     

    Μετά το χειρουργείο όλα τα τμήματα της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού βρίσκονται κάτω από το δέρμα και κανένα τμήμα δεν είναι εκτεθειμένο.

     

    ΄Ενας περιορισμένος αριθμός ασθενών μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία εναλλακτική επέμβαση, η οποία καλείται ενδοσκοπική τρίτη κοιλιοστομία. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα νευροενδοσκόπιο – μία μικρή κάμερα, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία οπτικών ινών, για να καθιστά ορατές χειρουργικές περιοχές, οι οποίες είναι μικρές και δύσκολα προσβάσιμες – επιτρέπει τον ιατρό να δει τα τοιχώματα των κοιλιών. ΄Οταν το νευροενδοσκόπιο οδηγηθεί στην κατάλληλη θέση, ένα μικρό εργαλείο δημιουργεί μία μικρή οπή στο έδαφος της τρίτης κοιλίας, η οποία επιτρέπει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό να παρακάμψει το εμπόδιο και ρέει στην περιοχή απορρόφησής του γύρω από τον εγκέφαλο. Στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, αντιμετωπίζονται ασθενείς με ενδοσκοπική τρίτη κοιλιοστομία.

     

     

     

    Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

     

    Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ακόμα ασαφής. Κανένας παράγοντας δεν είναι αξιόπιστος να προβλέψει την επιτυχία της τοποθέτησης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Τα παρακάτω ευρήματα συνήθως σχετίζονται με ένα καλύτερο αποτέλεσμα μετά την τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού:

     

  • Η έναρξη των διαταραχών βάδισης ως το πρώτο χρονικά και πλέον εμφανές σύμπτωμα

     

  • Μία γνωστή αιτία υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης, όπως τραύμα ή αιμορραγία

     

  • Η απεικονιστική εξέταση δείχνει ότι το μέγεθος των κοιλιών είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από την ποσότητα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον υπαραχνοειδή χώρο

     

  • Η αφαίρεση εγκεφαλονωτιαίου υγρού με οσφυονωτιαία παρακέντηση ή με τοποθέτηση οσφυικής παροχέτευσης προκαλεί μία δραματική, προσωρινή υποχώρηση των συμπτωμάτων

     

  • Η παρακολούθηση της ενδοκράνιας πίεσης ή της πίεσης με οσφυική παροχέτευση δείχνει ένα παθολογικό εύρος ή διακυμάνσεις πιέσεων ή αυξημένη πίεση διάνοιξης.

     

    Παρόλο που όλοι εύχονται την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων, συνήθως αυτό δεν παρατηρείται. Πολλοί ασθενείς και οι συγγενείς τους είναι ικανοποιημένοι, όταν το χειρουργείο τοποθέτησης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη αναπηρία ή εξάρτηση σε σχέση με την προεγχειρητική εικόνα του ασθενούς ή όταν αναχαιτίζεται η περαιτέρω νευρολογική επιδείνωση του ασθενούς. Οι ασθενείς με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης, οι οικογένειές τους και οι ιατροί τους πρέπει να είναι αισιόδοξοι, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις πιθανές επιπλοκές, τους κινδύνους και τις αλήθειες της τοποθέτησης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

     

     

     

    Πώς μπορώ να συμβουλευτώ έναν ειδικό ιατρό  της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για τη διερεύνηση πιθανού υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης;

     

    Υπάρχουν πολλές νευρολογικές καταστάσεις, οι οποίες μιμούνται τον υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου βοηθάνε να μειωθούν οι πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης και συχνά αποτελούν το πρώτο βήμα για τη διάγνωση. Εάν τα συμπτώματα και οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι συμβατές με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης, τότε ο πρωτοβάθμιος ιατρός σας ή ο νευρολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει στην Κλινική μας για περαιτέρω διερεύνηση. Για να εξασφαλίσετε μία προσωπική συνάντηση με ένα ειδικό τη Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», προκειμένου να συζητήσετε τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές, παρακαλώ καλέστε 210 77 68 000.

     

     

     

     

     

     

    Υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης

     

    Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία προκύπτει όταν η ισορροπία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο διαταράσσεται. Μπορεί να προκύψει επίσης, όταν το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό επαρκώς. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό διαθέτει έναν αριθμό από σημαντικές λειτουργίες. Η παροχή θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο αποτελεί την πρωταρχική λειτουργία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όπως επίσης και η λειτουργία του ως «μαξιλάρι», το οποίο προστατεύει τον εγκέφαλο εντός του κρανίου.

     

     

     

    Ανατομία εγκεφάλου

     

    Εντός του εγκεφάλου υπάρχουν τέσσερις κοιλίες. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ρέει στις κοιλίες διαμέσου διόδων, οι οποίες φέρνουν σε επικοινωνία τη μία κοιλία με την άλλη. Τελικά, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό απορροφάται και διοχετεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Προκειμένου να διατηρηθεί φυσιολογική πίεση εντός του κρανίου η παραγωγή, η ροή και η απορρόφηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού πρέπει να διατηρείται σε ισορροπία.

 

 

 

Υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης

 

Όταν η ισορροπία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού διαταράσσεται, μπορεί να προκύψει υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, ο οποίος παρατηρείται πιο συχνά σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μίας πτώσης με κάκωση κεφαλής ή άλλου τραυματισμού ή ακόμα και κάποιας άλλης πάθησης. Στις πιο πολλές περιπτώσεις το αίτιο είναι άγνωστο.

 

 

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Διαταραχή βάδισης – ισορροπίας

     

  • Ακράτεια ούρων

     

  • Άνοια

     

    Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός ευρέος φάσματος παθήσεων συχνών στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Η ομάδα των ειδικών μας είναι εκπαιδευμένη να αποκλείει άλλες διαταραχές, που πιθανόν να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της Νόσου Parkinson και της Νόσου Alzheimer.

     

     

     

    Διαγνωστική διερεύνηση

     

    Προκειμένου να διαγνωστεί σωστά ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, ο ιατρός σας θα πραγματοποιήσει τα ακόλουθα:

     

  • Μία λεπτομερή αντικειμενική εξέταση και πλήρες ιατρικό ιστορικό, για να αποκλείσει άλλες πιθανές διαταραχές ή παθήσεις

     

  • Μία απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου, συνήθως μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, για να εξετάσει τις κοιλίες. Σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι δε διαγιγνώσκονται με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης, οι κοιλίες μπορεί επίσης να είναι διευρυσμένες. Η απεικονιστική εξέταση πραγματοποιείται, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή να αποκλείσει άλλες παθολογικές καταστάσεις

     

  • Επίσκεψη σε άλλους εξειδικευμένους ειδικούς ιατρούς σε αυτό το πεδίο, όπως ειδικούς στην ισορροπία / βάδιση και στις νευρομυικές παθήσεις.

     

     

     

    Επιβεβαίωση της διάγνωσης

     

    Εάν ο ιατρός συνεχίζει να υποπτεύεται τη διάγνωση του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης, τότε θα ζητήσει οσφυονωτιαία παρακέντηση. Με την  οσφυονωτιαία παρακέντηση θα μετρήσει την πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με τη χρήση μανομέτρου, ένα εργαλείο μέτρησης. Αυτή η διαδικασία θα συμβεί είτε κατά τη διάρκεια μίας εκκενωτικής οσφυονωτιαίας παρακέντησης κατά την οποία θα αφαιρεθεί μία μεγάλη ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή κατά τη διάρκεια μίας περιόδου 3 ημερών στο νοσοκομείο με μία προσεκτική παρακολούθηση από τους ιατρούς.

     

    Η επιπλέον πίεση που προκαλείται από το πλεόνασμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού θα υποχωρήσει από μία από τις παραπάνω θεραπευτικές μεθόδους. Εάν τα συμπτώματα των ασθενών βελτιωθούν, τότε επιβεβαιώνεται η διάγνωση του υδροκεφάλου.

     

    Εάν τα συμπτώματα του ασθενούς δεν βελτιωθούν, τότε παύουμε να υποπτευόμαστε υδροκέφαλο ως αίτιο. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να έχουν υδροκέφαλο, αλλά τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με την παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

     

     

     

    Χειρουργική θεραπευτική μέθοδος

     

    Εάν η παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με μία εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση ή με την οσφυική παροχέτευση βελτιώσει τα συμπτώματα του ασθενούς, η διάγνωση του υδροκεφάλου επιβεβαιώνεται και ο ιατρός θα προτείνει τότε μακροπρόθεσμες λύσεις.

     

    Ο νευροχειρουργός σας θα προτείνει την τοποθέτηση μίας βαλβίδας, η οποία θα παροχετεύει το πλεόνασμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τον εγκέφαλο σε άλλο σημείο του σώματος. Η τοποθέτηση της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού θα προτείνεται από το νευροχειρουργό με βάση την δική σας περίπτωση. Το υγρό μπορεί να παροχετεύεται στις παρακάτω περιοχές:

     

  • Κοιλιοπεριτοναϊκή βαλβίδα – το υγρό θα παροχετεύεται από τον εγκέφαλο στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά)

     

  • Οσφυοπεριτοναϊκή βαλβίδα – το υγρό θα παροχετεύεται από τον υπαραχνοειδή χώρο της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά)

     

    Ο στόχος της βαλβίδας είναι να παροχετεύει συνεχώς την κατάλληλη ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ώστε οι ασθενείς να μην εμφανίζουν τα συμπτώματα του υδροκεφάλου.

     

     

     

     

     

     

    Ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση (Pseudotumor cerebri)

     

    Η ιδιοπαθής καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση προκαλείται από υψηλή πίεση του υγρού γύρω από τον εγκέφαλο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα ενός όγκου εγκεφάλου.

     

     

     

    Ανατομία εγκεφάλου

     

    Εντός του εγκεφάλου υπάρχουν τέσσερις κοιλίες. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ρέει στις κοιλίες δια μέσου διαύλων, οι οποίοι φέρνουν σε επικοινωνία τη μία κοιλία με την άλλη. Τελικά, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό απορροφάται και διοχετεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Προκειμένου να διατηρηθεί φυσιολογική πίεση εντός του κρανίου η παραγωγή, η ροή και η απορρόφηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού πρέπει να διατηρείται σε ισορροπία.

     

    Στους ασθενείς με ιδιοπαθή καλοήθη ενδοκράνια υπέρταση, η πίεση στον εγκέφαλο αυξάνεται και προκαλεί σοβαρές, χρόνιες κεφαλαλγίες, διαταραχές όρασης και εμβοές ώτων. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχικά διερευνώνται για όγκους εγκεφάλου πριν ο νευρολόγος να υποπτευθεί ιδιοπαθή καλοήθη ενδοκράνια υπέρταση. Δεν είναι γνωστό πώς προκύπτει αυτή η κατάσταση. Συνήθως απαντάται σε νέες γυναίκες, οι οποίες είναι υπέρβαρες.

     

     

     

    Συμπτώματα

     

    Οι ασθενείς με ιδιοπαθή καλοήθη ενδοκράνιο υπέρταση παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

     

  • Χρόνιες σοβαρές κεφαλαλγίες

  • Εμβοές ώτων

  • Θάμβος όρασης

  • Σωληνωτή όραση

  • Απώλεια όρασης

  • Διπλωπία

  • Οίδημα οπτικών θηλών (διόγκωση του οπτικού δίσκου)

     

     

     

    Παράγοντες κινδύνου

     

    Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την παθολογική κατάσταση. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

     

  • Γυναίκες

  • Ηλικία μεταξύ 18 – 35

  • Παχυσαρκία

     

     

     

    Διαγνωστική διερεύνηση

     

    Η διερεύνηση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

     

  • Αντικειμενική εξέταση

  • Απεικονιστικές εξετάσεις: οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι αρκετά αναξιόπιστες για τη διάγνωση της ιδιοπαθούς καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης, επειδή το μέγεθος των κοιλιών δεν μεταβάλλεται. Ωστόσο, ο ιατρός μπορεί να συστήσει αυτή την εξέταση, για να αποκλείσει άλλες πιθανές νευρολογικές καταστάσεις.

     

  • Εξέταση των οπτικών πεδίων από έναν εξειδικευμένο νευροοφθαλμίατρο. Αυτές οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν:

     

    • Αξιολόγηση της περιφερικής όρασης του ασθενούς

    • Χρήση πίνακα χρωμάτων, για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής μπορεί να διακρίνει διαφορετικά χρώματα

       

  • Καθορισμός της οπτικής οξύτητας της κεντρικής όρασης

  • Μυδρίαση προκειμένου να εξεταστούν οι οπτικές θηλές για οίδημα

     

    Εάν ο νευρολόγος ή ο νευροοφθαλμίατρος υποπτεύονται ιδιοπαθή καλοήθη ενδοκράνιο υπέρταση, τότε πρέπει να προτείνουν ένα πολύ επιθετικό σχέδιο αξιολόγησης και θεραπείας. Εάν η ιδιοπαθής καλοήθης ενδοκράνιος υπέρταση δε θεραπευθεί άμεσα, τότε μπορεί να προκληθεί μόνιμη και χρόνια βλάβη στην όραση του ασθενούς. Εάν ο ιατρός συνεχίζει να υποπτεύεται τη διάγνωση της ιδιοπαθούς καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης τότε θα πρέπει να συστήσει μία οσφυονωτιαία παρακέντηση. Με την οσφυονωτιαία παρακέντηση θα μετρήσει την πίεση διάνοιξης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με τη χρήση μανόμετρου, ενός εργαλείου μέτρησης. Εάν η πίεση επιβεβαιωθεί ότι είναι πολύ υψηλή, τότε ο ιατρός ίσως προτείνει:

     

  • Απώλεια βάρους

  • Απώλεια βάρους και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα

  • Τοποθέτηση μόνιμης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού με σκοπό να διατηρήσει την σωστή ισορροπία εγκεφαλονωτιαίου υγρού

     

     

     

     

    Φαρμακευτική αγωγή

     

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με ένα συνδυασμό απώλειας βάρους και φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μειώνει την ενδοκράνια πίεση. Η ιδιοπαθής καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση απαντάται σχεδόν πάντα σε νέες γυναίκες, οι οποίες είναι υπέρβαρες. Η έρευνα έχει δείξει ότι εάν ο ασθενής χάσει μέχρι και 10% του σωματικού βάρους, η ενδοκράνια πίεση θα γίνει φυσιολογική και τα συμπτώματα και σημεία της ιδιοπαθούς καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης θα υποχωρήσουν. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πάντα μία μακροπρόθεσμη λύση και τότε θα συστηθεί φαρμακευτική αγωγή και / ή χειρουργική επέμβαση.

     

    Εάν η φαρμακευτική αγωγή και η απώλεια βάρους δεν οδηγήσουν σε υποχώρηση των συμπτωμάτων της ιδιοπαθούς καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης, ο ιατρός θα προτείνει πιθανότατα είτε τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού με σκοπό την παροχέτευση του πλεονάσματος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τον εγκέφαλο.

     

     

     

    Χειρουργική θεραπευτική μέθοδος

     

    Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτή την παθολογική κατάσταση είναι καλοί υποψήφιοι για δύο είδη βαλβίδων παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού:

     

  • Κοιλιακή παροχέτευση – το υγρό θα παροχετεύεται από τον εγκέφαλο προς την περιτοναϊκή κοιλότητα

     

  • Οσφυική παροχέτευση – το υγρό θα παροχετεύεται από την οσφυική χώρα προς την περιτοναϊκή κοιλότητα

     

    Ο στόχος της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι να αφαιρεί τη σωστή ποσότητα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ώστε να υποχωρούν τα συμπτώματα της ιδιοπαθούς καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης. Το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας της ιδιοπαθούς καλοήθους ενδοκράνιας υπέρτασης είναι να εξασφαλίσουμε ότι η βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού μειώνει την πίεση στον εγκέφαλο, ώστε να προστατεύονται οι οφθαλμοί.

     

     

     

     

     

     

    Διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις

     

    Ως μέρος της διερεύνησης ή της θεραπείας του υδροκεφάλου μπορεί να πραγματοποιήσουμε πολλαπλές διαγνωστικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις με σκοπό να βοηθήσουμε καλύτερα τη διάγνωση και να θεραπεύσουμε αυτή την κατάσταση.

     

     

     

    Α) Εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση

     

    Τι είναι η εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση;

     

    Μία εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι μία οσφυονωτιαία παρακέντηση με σκοπό να αφαιρεθούν 30 – 40 cc εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Συνήθως πραγματοποιείται αξιολόγηση της βάδισης και της ισορροπίας πριν και μετά την εκκενωτική παρακέντηση με σκοπό να εξετάσουμε εάν η αφαίρεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού έχει ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση σε αυτές τις παραμέτρους. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών βάδισης και ισορροπίας βοηθούν στην λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

     

     

     

     

     

     

    Τι εξετάσεις χρειάζονται πριν από μία οσφυονωτιαία παρακέντηση;

     

    Συγκεκριμένες εξετάσεις είναι απαραίτητες πριν από μία οσφυονωτιαία παρακέντηση με σκοπό να μειώσουν τους κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με αυτή. Οι εξετάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

     

  • Μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκοπό να αποκλειστεί η παρουσία όγκου εγκεφάλου και να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει απόφραξη της ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού

     

  • Εξετάσεις αίματος, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν διαταραχές πήξης

     

  • Μία νευρολογική εξέταση από τον ιατρό σας, που σχετίζεται με την ασφάλεια της οσφυονωτιαίας παρακέντησης

     

     

     

    Ποια φάρμακα απαγορεύονται πριν από μία οσφυονωτιαία παρακέντηση;

     

    Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τον ιατρό σας για όλα τα φάρμακα, τα οποία λαμβάνετε, επειδή κάποια από αυτά από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια της εξέτασης. Ειδικότερα τα φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix), η τικλοπιδίνη (Ticlid), η πρασουγρέλη (Effient), η βαρφαρίνη (Sintrom), η Enoxaparin (Lovenox), η Dalteparin (Fragmin), η Tinzaparin (Innohep), η Dabigatran (Pradaxa), η Rivoroxaban (Xarelto), η Apixaban (Eliquis) και άλλα παράγωγα της ηπαρίνης, θα πρέπει να διακοπούν από 1 – 7 ημέρες προ της οσφυονωτιαίας παρακέντησης. Επίσης αναφέρετε στον ιατρός σας αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σκόρδου, κοινά αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, όπως η ιβουπροφένη (Brufen), η ναπροξένη (Naprosyn) ή υψηλές δόσεις ασπιρίνης (μεγαλύτερες από 325 mg). Σας παρακαλούμε συζητήστε τα πιθανά εναλλακτικά φάρμακα με τους προσωπικούς σας ιατρούς πριν τα διακόψετε.

     

     

     

    Πώς πραγματοποιείται η οσφυονωτιαία παρακέντηση;

     

  • Πριν από την παρακέντηση θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές δοκιμασίες βάδισης και ισορροπίας

     

  • Κατά την οσφυονωτιαία παρακέντηση ο ασθενής ξαπλώνει στο πλάι με τα γόνατά του σε κάμψη προς την κοιλιά και το πηγούνι να είναι όσο πιο κοντά στο στήθος.

     

     

  • Αφού καθαριστεί η οσφυική χώρα με αντισηπτικό ο ιατρός θα αναισθητοποιήσει την περιοχή της οσφύος με τοπικό αναισθητικό.

     

  • Στη συνέχεια θα εισαχθεί μία βελόνα οσφυονωτιαίας παρακέντησης συνήθως χαμηλά στην οσφύ.

     

  • ΄Οταν η βελόνα τοποθετηθεί σωστά, τότε θα μετρηθεί η πίεση διάνοιξης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και στη συνέχεια θα συλλέξουμε το υγρό. Στην περίπτωση του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης αφαιρούμε 30 – 40 ml εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

     

  • Η βελόνα αφαιρείται, η περιοχή καθαρίζεται και τοποθετείται μία αυτοκόλλητη γάζα στην περιοχή της παρακέντησης. Ζητείται από τον ασθενή να παραμείνει κατακεκλιμμένος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την παρακέντηση.

     

     

     

     

    Ποια είναι η αίσθηση της οσφυονωτιαίας παρακέντησης;

     

    Η θέση μπορεί να μην είναι άνετη, αλλά είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να μείνει στην ίδια θέση, ώστε να μη μετακινηθεί η βελόνα.

     

    Το τοπικό αναισθητικό, όταν εγχέεται, προκαλεί μία αίσθηση «καψίματος». Στη συνέχεια, όταν εισάγεται η βελόνα, ο ασθενής νιώθει μία μεγάλη πίεση και έπειτα πόνο για λίγο, όταν η βελόνα διαπερνά τους ιστούς γύρω από τη σπονδυλική στήλη και εισέρχεται στο σπονδυλικό σωλήνα. Ο πόνος συνήθως σταματά σε λίγα δευτερόλεπτα.

     

    Γενικά, η ενόχληση είναι μικρή έως μέτρια. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 – 60 λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

     

     

     

    Τι θα συμβεί εάν η οσφυονωτιαία παρακέντηση αποτύχει;

     

    Σε μερικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή έχουν ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης όπως σκολίωση ή είναι παχύσαρκοι, η οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να αποτύχει. Σε αυτή την περίπτωση η οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ακτινοσκόπηση (καθοδήγηση με ακτίνες Χ).

     

     

     

    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την οσφυονωτιαία παρακέντηση;

     

    Οι κίνδυνοι της οσφυονωτιαίας παρακέντησης περιλαμβάνουν:

     

  • Κεφαλαλγία μετά την οσφυονωτιαία παρακέντηση συνήθως παροδική – 20% των ασθενών παρουσιάζουν κεφαλαλγία

     

  • Αντίδραση υπερευαισθησίας (αλλεργία) στο τοπικό αναισθητικό

     

  • Κακή θέση – ενόχληση κατά τη διάρκεια της εξέτασης

  • Μηνιγγίτιδα < 1%

  • Άλγος οσφύος και άλγος κάτω άκρου

  • Απώλεια ακοής, ζάλη, τα οποία είναι συνήθως παροδικά < 1%.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας σε ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

 

Ο εγκολεασμός του εγκεφάλου μπορεί να προκληθεί, εάν η οσφυονωτιαία παρακέντηση συμβεί σε έναν ασθενή με χωροκατάκτηση στον εγκέφαλο (όπως ο όγκος ή το απόστημα). Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση δεν πραγματοποιείται, εάν μία εξέταση καταδείξει σημεία χωροκατάκτησης στον εγκέφαλο.

 

 

 

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα, που πρέπει να παραμείνω κατακεκλιμμένος μετά από οσφυονωτιαία παρακέντηση;

 

Κατά σύμβαση ζητείται από τους ασθενείς  να παραμείνουν κατακεκλιμμένοι για περίπου 30 – 60 λεπτά. Ωστόσο οι μελέτες έχουν καταδείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά στη συχνότητα των κεφαλαλγιών σε σχέση με το χρονικό διάστημα κατάκλισης μετά από μία οσφυονωτιαία παρακέντηση.

 

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η κεφαλαλγία, η οποία σχετίζεται με οσφυονωτιαία παρακέντηση;

 

Η κεφαλαλγία μετά από μία οσφυονωτιαία παρακέντηση είναι παροδική και υποχωρεί στους περισσότερους ασθενείς μετά από 1 – 3 ημέρες. Ένα χαρακτηριστικό της κεφαλαλγίας μετά από οσφυονωτιαία παρακέντηση λόγω διαφυγής εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι ότι υποχωρεί μετά από κατάκλιση για 5 – 15 λεπτά και επιδεινώνεται κατά την έγερση ή σε καθιστή θέση. Η λήψη ακεταμινοφένης ή ιβουπροφένης μπορεί να προσφέρει συμπτωματική ανακούφιση. Μερικοί ασθενείς θεωρούν ότι βοηθά η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως το τσάι και ο καφές. Εάν η κεφαλαλγία είναι έντονη, επίμονη και δε βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας. Μερικοί ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε έγχυση μικρής ποσότητας δικού τους αίματος εντός της σπονδυλικής στήλης, ώστε να σφραγιστεί το σημείο διαφυγής, που μπορεί να προκλήθηκε από την οσφυονωτιαία παρακέντηση. Εάν παρουσιάζετε πυρετό, δύσκαμπτο αυχένα, ναυτία ή εμέτους θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και να μεταφερθείτε άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 

 

 

Τι είναι το επισκληρίδιο εμβάλωμα αίματος;

 

Περίπου 3 στους 10 ανθρώπους, οι οποίοι υποβάλλονται σε οσφυονωτιαία παρακέντηση αναπτύσσουν διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο σημείο της παρακέντησης εντός του σώματος. Στους περισσότερους ανθρώπους αυτό το σημείο κλείνει αυτόματα, αλλά εάν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό συνεχίζει να διαφεύγει και να προκαλεί έντονες κεφαλαλγίες, η καλύτερη θεραπεία είναι η έγχυση 10 – 20 ml από το ίδιο το αίμα του ασθενούς στην περιοχή της διαφυγής με σκοπό να σφραγιστεί το σημείο διαφυγής.

 

 

 

 

 

Τι γίνεται εάν δεν υπάρχει καμία βελτίωση στη βάδιση και στην ισορροπία μετά από την οσφυονωτιαία παρακέντηση; Σε τι διαφέρει η παρατεταμένη παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από μία εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση και γιατί είναι απαραίτητη;

 

Μερικοί ασθενείς με υδροκέφαλο παρουσιάζουν δραματική βελτίωση μετά από μία μοναδική οσφυονωτιαία παρακέντηση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μετά από μία μοναδική οσφυονωτιαία παρακέντηση, δείχνουν βελτίωση μετά από παρατεταμένη παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού κατά την οποία παροχετεύονται 300 – 400 ml εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε 4 – 5 ημέρες στο νοσοκομείο. Η παρατεταμένη παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού γι΄ αυτό είναι πιο ευαίσθητη – αναγνωρίζει περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι τελικά θα ωφεληθούν από την τοποθέτηση βαλβίδας οσφυονωτιαίας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού και παρουσιάζει λιγότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα – δε χάνει τους ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε μία μόνο εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β) Παρατεταμένη παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού με οσφυική παροχέτευση

 

Τι είναι η οσφυική παροχέτευση;

 

Μία οσφυική παροχέτευση είναι ένας μικρός εύκαμπτος σωλήνας, ο οποίος τοποθετείται στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο σωλήνας παροχετεύει ένα μέρος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το οποίο γεμίζει τις κοιλίες του εγκεφάλου και περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Σε ασθενείς με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης, η παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού για μερικές ημέρες βοηθά να καθοριστεί εάν ο ασθενής θα ωφεληθεί από την τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

 

 

 

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της παρέμβασης;

 

  1. Θα χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή, για να μειωθεί ο κίνδυνος της λοίμωξης

     

  2. Θα σας ζητηθεί να καθίσετε σε μία ειδική καρέκλα ή να ξαπλώσετε στο ένα άκρο της κλίνης

     

  3. Η περιοχή όπου θα εισαχθεί η οσφυική βελόνα θα σημειωθεί με ένα μαρκαδόρο.

     

  4. Η κατώτερη οσφυική χώρα θα καθαριστεί επιμελώς με ένα αντισηπτικό διάλυμα και θα περιμένουμε μέχρι να στεγνώσει.

     

  5. Η οσφυική χώρα θα καλυφθεί από ένα αποστειρωμένο διαφανές αυτοκόλλητο.

     

  6. Θα γίνει έγχυση τοπικού αναισθητικού στο δέρμα, το οποίο θα προκαλέσει ένα αίσθημα καψίματος για μερικά λεπτά

     

  7. Θα εισαχθεί η βελόνα οσφυονωτιαίας παρακέντησης στην περιοχή, που έχει σημειωθεί, με κατεύθυνση προς τον σπονδυλικό σωλήνα. Εάν υπάρχει αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη, η βελόνα πρέπει να επαναεισαχθεί και να αλλαχθεί η κατεύθυνση μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο διάστημα.

     

  8. Θα νιώσετε μία αμβλεία πίεση καθώς η βελόνα προωθείται. Εάν νιώσετε έναν οξύ πόνο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό, ώστε να εγχύσει περισσότερο τοπικό αναισθητικό.

     

  9. ΄Οταν η βελόνα βρεθεί στο κατάλληλο διάστημα, τότε εισάγεται ο εύκαμπτος καθετήρας δια της βελόνας.

     

  10. Στη συνέχεια αποσύρεται η βελόνα και ο καθετήρας καθηλώνεται στην κατώτερη οσφυική χώρα με αποστειρωμένες γάζες

 

 

 

Τι εξοπλισμός θα χρειαστεί για αυτή την παρέμβαση;

 

Ενδοφλέβια αντιβίωση, βελόνα οσφυονωτιαίας παρακέντησης, εύκαμπτος καθετήρας και αποστειρωμένες γάζες

 

 

 

Πόσο διαρκεί αυτή η παρέμβαση;

 

Θα παροχετεύσουμε εγκεφαλονωτιαίο υγρό για 2 – 3 ημέρες. Αυτό θα μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε αν θα χρειαστείτε βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ακόμα και αν δεν ανταποκριθήκατε σε μία μοναδική εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση, η παρατεταμένη παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε εάν θα ανταποκριθείτε σε τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

 

 

 

 

Τι χρειάζεται να κάνω, για να προετοιμαστώ για την παρέμβαση;

 

Θα προγραμματιστείτε, για να υποβληθείτε σε μερικές εξετάσεις 3 – 7 ημέρες πριν από την τοποθέτηση οσφυικής παροχέτευσης. Θα προγραμματιστούν συναντήσεις με τους ιατρούς της κλινικής, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την ισορροπία σας και την ικανότητα να φέρετε σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες. ΄Ενας ιατρός θα αξιολογήσει τη μνήμη σας και άλλες γνωσιακές εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς και τη βάδισή σας. Θα υποβληθείτε σε εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές να υποβληθείτε σε αυτή την παρέμβαση και ότι δεν έχετε αιμορραγική διάθεση ή λοίμωξη. Εάν αυτές οι εξετάσεις είναι παθολογικές, η παρέμβαση θα επαναπρογραμματιστεί.

 

 

 

Τι μπορώ να προσδοκώ αφού η παρέμβαση ολοκληρωθεί;

 

Μερικές φορές, αφού αφαιρεθεί η οσφυική παροχέτευση, εξακολουθεί να διαφεύγει εγκεφαλονωτιαίο υγρό από την μικρό σημείο εξόδου του καθετήρα. Τοποθετείτε έτσι ένα ράμμα στο δέρμα για τη σύγκλειση του τραύματος, το οποίο αφαιρείται μετά από μία εβδομάδα.

 

Οποιαδήποτε βελτίωση στα συμπτώματα, που ίσως παρατηρήσετε στο νοσοκομείο θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες. Θα πρέπει να αναμένετε ότι τα συμπτώματα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, αφού φύγετε από το νοσοκομείο.

 

 

 

Υπάρχουν επιπλοκές από την οσφυική παροχέτευση;

 

  • Λοίμωξη: υπάρχει 3 – 4% κίνδυνος λοίμωξης με αυτή την παρέμβαση, παρόλα τα μέτρα ασφαλείας. Η λοίμωξη, που λέγεται μηνιγγίτιδα, είναι σοβαρή, αλλά θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή, η οποία πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλέβια για 14 ημέρες.

     

  • Άλγος στην οσφύ ή στο κάτω άκρο: Μερικές φορές, καθώς η βελόνα οσφυοπεριτοναϊκής παροχέτευσης ή ο καθετήρας εισάγεται στο σπονδυλικό σωλήνα, μπορεί να έρθει σε επαφή με μία νευρική ρίζα. Αυτό προκαλεί ένα σύντομο πόνο στην οσφύ ή ο πόνος αντανακλά στο κάτω άκρο. Μετακινώντας το σώμα σε μία διαφορετική θέση συνήθως ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο. Σπάνια προκαλείται βλάβη στη νευρική ρίζα, η οποία διαρκεί.

     

  • Κεφαλαλγία: Εάν αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα υγρού, ίσως ο ασθενής παρουσιάσει κεφαλαλγία. Η κεφαλαλγία επιδεινώνεται, όταν ο ασθενής κάθεται ή σηκώνεται σε όρθια θέση. Ίσως επίσης παρουσιάσετε ναυτία ή αίσθημα ζάλης. Εάν διακοπεί η παροχέτευση του υγρού για μερικά λεπτά, συνήθως υποχωρεί και η κεφαλαλγία. Μερικές φορές, μπορεί να παρουσιαστεί κεφαλαλγία με παρόμοιους χαρακτήρες, όταν αφαιρείται ο καθετήρας. Θα πρέπει να πιείτε πολλά καφεϊνούχα ροφήματα και να λάβετε ιβουπροφένη ή ακεταμινοφένη. Εάν αυτό το είδος της κεφαλαλγίας επιμείνει, τότε ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εμβάλωμα αίματος στην περιοχή, προκειμένου να σφραγιστεί το σημείο διαφυγής.

     

  • Αιμορραγία: Η αιμορραγία είναι ελάχιστη σε αυτή την παρέμβαση. Υπάρχει η πιθανότητα αιμορραγίας στον εγκέφαλο, εάν παροχετευτεί μεγάλη ποσότητα υγρού. Για να μειωθεί η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής, παρακαλώ να ενημερώνετε τον νοσηλευτή, όταν αλλάζετε θέση ή πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα.

     

  • Ζάλη: Μερικές φορές ίσως αισθανθείτε ζάλη, όταν σηκώνεστε σε όρθια θέση. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημείο υπερπαροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού και η διακοπή της παροχέτευσης του υγρού για μερικά λεπτά, θα μπορούσε να μειώσει τη ζάλη.

     

  • Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού: Σπάνια, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να διαφεύγει γύρω από τον καθετήρα και τις γάζες. Εάν διαφεύγει σε μη αποστειρωμένη περιοχή, ο ιατρός ίσως αποφασίσει να αφαιρέσει τον καθετήρα. Με βάση την ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η οποία έχει παροχετευτεί, μπορεί να τοποθετηθεί μία νέα οσφυική παροχέτευση ή ο ασθενής να υποβληθεί σε πολλαπλές οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις, για να παροχετευτεί περισσότερο εγκεφαλονωτιαίου υγρό.

 

 

 

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να αναφέρω στο νοσηλευτή ή στον ιατρό κατά την παρέμβαση αλλά και αφού ολοκληρωθεί η παρέμβαση;

 

Ενημερώστε τον ιατρό σας αμέσως:

 

  • Εάν παρουσιάσετε πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, ναυτία ή έμετους

     

  • Εάν παρουσιάσετε ζάλη, όταν κάθεστε ή σηκώνεστε σε όρθια θέση

     

  • Εάν ο καθετήρας της οσφυικής παροχέτευσης ή το σύστημα αποσυνδεθεί

     

  • Εάν παρατηρήσετε υγρό στο κρεβάτι ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού στην οσφυική χώρα

     

 

 

 

Ποιες είναι οι προφυλάξεις μετά από μία παρατεταμένη παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού με οσφυική παροχέτευση;

 

Αποφεύγετε τις ασκήσεις και την άρση βαρέων αντικειμένων για μία εβδομάδα. Να μη κολυμπάτε για μία εβδομάδα. Το ντους επιτρέπεται. Εάν υπάρχουν σημεία καθυστερημένης λοίμωξης (πυρετός με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38,3 οC, δύσκαμπτος αυχένας, ναυτία και έμετος, εκσεσημασμένη υπνηλία), τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας ή να επισκεφτείτε το πλησιέστερο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να υποβληθείτε σε οσφυονωτιαία παρακέντηση με σκοπό να διαπιστωθεί πιθανή μηνιγγίτιδα.

 

Εάν υπάρχει έντονη κεφαλαλγία, η οποία σχετίζεται με τις μεταβολές της θέσης και η οποία υποχωρεί κατά την κατάκλιση, τότε ίσως υπάρχει μία επίμονη διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από το σημείο εξόδου του καθετήρα της οσφυικής παροχέτευσης. Αυτό αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυξημένη πρόσληψη υγρών και την αποφυγή άσκησης και άρσης βαρών. Εάν η κεφαλαλγία επιμείνει για δύο ημέρες μετά το εξιτήριο, τότε θα πρέπει να προγραμματιστεί επισκληρίδιο εμβάλωμα αίματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού

 

 

 

Τι συνεπάγεται η επέμβαση τοποθέτησης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

 

Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού συνήθως διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ο ασθενής συνήθως παραμένει υπό στενή νευρολογική παρακολούθηση τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς γενικά παραμένουν στο νοσοκομείο από μία έως εφτά ημέρες. Θα χρειαστούν μετεγχειρητικές επισκέψεις, ώστε να ελεγχθεί η γενική κατάσταση του ασθενούς και η υποχώρηση των συμπτωμάτων. Μετά το χειρουργείο συνιστάται φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και άλλα είδη φυσικής αποκατάστασης , ώστε οι ασθενείς να κερδίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

 

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού στη θεραπεία του υδροκεφάλου;

 

Τα συμπτώματα της διαταραχής βάδισης, της ήπιας άνοιας και της διαταραχής ελέγχου της ουροδόχου κύστης ίσως βελτιωθούν εντός ημερών μετά την επέμβαση ή μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή μήνες, για να υποχωρήσουν. Άλλοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το αποτέλεσμα μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι η παρουσία άλλων νευρολογικών ή παθολογικών καταστάσεων. Όταν τα περισσότερα συμπτώματα οφείλονται στον υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης παρά σε σχετιζόμενες καταστάσεις, τότε η πιθανότητα για βελτίωση μετά το χειρουργείο είναι μεγαλύτερη. Σε περίπου 10% των ασθενών για λόγους, που δεν είναι κατανοητοί, οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν μία μακροπρόθεσμη ανταπόκριση στην τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού παρά την αρχική τους βελτίωση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επιπλέον διαταραχές του εγκεφάλου, οι οποίες επίσης επηρεάζουν τη βάδιση και τη μνήμη, οι οποίες δε θα ανταποκριθούν στην παροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από τη βαλβίδα.

 

 

 

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τοποθέτηση βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

 

Στις πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης τοποθέτησης βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού περιλαμβάνονται τόσο εκείνες που σχετίζονται με την ίδια την επέμβαση όσο και εκείνες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν μετά από ημέρες ή χρόνια. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι η απόφραξη των βαλβίδων παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ωστόσο αυτό συνήθως λύνεται εύκολα και σπάνια έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί επιπλέον χειρουργείο. Άλλες συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν : δυσλειτουργία βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού, λοίμωξη στο σημείου του χειρουργικού τραύματος, της βαλβίδα ή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (μηνιγγίτιδα), αιμορραγία στον εγκέφαλο ή στις κοιλίες του εγκεφάλου ή επιληπτική κρίση. Μερικές επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα όπως υπερπαροχέτευση ή υποπαροχέτευση εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Υπερπαροχέτευση προκύπτει, όταν η βαλβίδα παροχετεύει εγκεφαλονωτιαίο υγρό γρηγορότερα από ότι παράγεται. Η υπερπαροχέτευση μπορεί προκαλέσει σύμπτωση των τοιχωμάτων των κοιλιών του εγκεφάλου, ρήξη αγγείων εγκεφάλου με αποτέλεσμα κεφαλαλγία, αιμορραγία (υποσκληρίδιο αιμάτωμα) και σχισμοειδείς κοιλίες (σύνδρομο σχισμοειδών κοιλιών). Ο κίνδυνος αυτός είναι περίπου 5 – 10%. Υποπαροχέτευση προκύπτει, όταν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό δεν παροχετεύεται γρήγορα με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν τα συμπτώματα του υδροκεφάλου. Δεδομένων των πιθανών επιπλοκών, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα πρέπει να αξιολογήσουν την δική τους κατάσταση και να καθορίσουν εάν τα πιθανά οφέλη του χειρουργείου είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους. Εκτός από τα κοινά συμπτώματα του υδροκεφάλου, οι λοιμώξεις από τη βαλβίδα ίσως επίσης προκαλέσουν συμπτώματα όπως χαμηλός πυρετός, άλγος του αυχένα ή των μυών του ώμου και ερυθρότητα ή ευαισθησία κατά μήκος της πορείας της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Εάν υπάρχει κάποιος λόγος να υποπτεύεστε κακή λειτουργία (για παράδειγμα εάν επιστρέψουν τα συμπτώματα του υδροκεφάλου) τότε θα πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί τον ιατρό άμεσα.

 

 

 

Τι είδη βαλβιδών είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία του υδροκεφάλου φυσιολογικής πίεσης;

 

Οι βαλβίδες παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να είναι προγραμματιζόμενες (εξωτερικά ρυθμιζόμενες από μία μαγνητική συσκευή) ή μη προγραμματιζόμενες. Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει την ανωτερότητα των εξωτερικά προγραμματιζόμενων βαλβίδων παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε σχέση με τις μη προγραμματιζόμενες βαλβίδες. Υπάρχουν διάφοροι κατασκευαστές προγραμματιζόμενων βαλβίδων παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού και καμία βαλβίδα δεν έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τις άλλες.

 

 

 

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι να τοποθετηθεί μία βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

 

Οι βαλβίδες παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να είναι κοιλιοπεριτοναϊκές (από τις κοιλίες του εγκεφάλου προς την περιτοναϊκή κοιλότητα της κοιλιάς), κοιλιοκαρδιακές (από τις κοιλίες του εγκεφάλου στην καρδιά), κοιλιοπλευρικές (από τις κοιλίες του εγκεφάλου στην υπεζωκοτική κοιλότητα των πνευμόνων) και σε οσφυοπεριτοναϊκές (από τον υπαραχνοειδή χώρο της σπονδυλικής στήλης στην περιτοναϊκή κοιλότητα).  Η επιλογή της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο νευροχειρουργός σας θα συζητήσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε είδους βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού μαζί σας.

 

 

 

Τι είναι το αντισιφώνιο;

 

Το αντισιφώνιο επιβραδύνει τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στην όρθια στάση του ασθενούς, ενώ επιτρέπει ακόμα στη βαλβίδα να ρυθμίζει τη ροή, όταν ο ασθενής είναι σε κατακεκλιμμένη θέση. Για να αποτραπούν οι επιπλοκές, που σχετίζονται με την υπερπαροχέτευση της βαλβίδας, ο χειρουργός σας μπορεί να επιλέξει να εμφυτεύσει ένα αντισιφώνιο και να το συνδέσει στη βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Με βάση τη κάθε περίπτωση μπορούν να εμφυτευθούν αντισιφώνια διαφορετικής ισχύος.

 

 

 

Τι σημαίνουν οι διαφορετικές ρυθμίσεις των βαλβίδων παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

 

Γενικά, όταν βαλβίδα ρυθμίζεται να παροχετεύει σε υψηλές πιέσεις, σημαίνει ότι θα παροχετεύεται μικρότερη ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού. ΄Οταν ρυθμίζεται σε χαμηλότερες πιέσεις σημαίνει ότι θα παροχετεύεται μεγαλύτερη ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Οι ρυθμίσεις ποικίλουν για κάθε κατασκευαστή. Ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται σε ενδοκράνιες πιέσεις.

 

 

 

Τι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνω, εάν έχω εξωτερικά ρυθμιζόμενη βαλβίδα;

 

Οι ρυθμίσεις της βαλβίδας σας μπορεί να τροποποιούνται από τον ιατρό σας με τη χρήση μίας συσκευής προγραμματισμού ή μπορεί να τροποποιηθεί ακούσια, εάν πλησιάσετε έναν μαγνήτη, ακόμα και αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται στα ακουστικά. Επιβεβαιώστε τις ρυθμίσεις της βαλβίδας σας, εάν :

 

  • Νιώσατε πονοκέφαλο, επίμονη ναυτία, σε περίπτωση εμέτων, ζάλης, αδυναμίας, επιληπτικών κρίσεων, δυσαρθρίας ή επιδείνωσης της βάδισης και της ισορροπίας

     

  • Εάν υποβληθήκατε σε μαγνητική τομογραφία για οποιοδήποτε λόγο (οι αξονικές τομογραφίες δεν έχουν καμία επίδραση στη βαλβίδα)

     

  • Πριν από τον προγραμματισμό μίας μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, προκειμένου να προγραμματιστεί επίσης η ρύθμιση της βαλβίδας την ίδια ημέρα.

     

    Μερικοί νεότεροι τύποι βαλβίδων δεν επηρεάζονται από τις μαγνητικές τομογραφίες ή τα μαγνητικά πεδία.

     

    Πάντα να επιβεβαιώνετε ρωτώντας τους ιατρούς σας, εάν το είδος της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού επηρεάζεται από τα μαγνητικά πεδία.

     

     

     

    Τι ειδικές προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνω, εάν έχω μία βαλβίδα κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

     

Ενημερώστε μας πριν από κάθε επέμβαση στην κοιλιά, ώστε να ληφθούν κατάλληλες προφυλάξεις από το χειρουργό σας. Ενημερώστε μας εάν έχετε σκωληκοειδίτιδα, περιτονίτιδα ή εκκολπωματίτιδα, που απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση ή αντιβιοτική αγωγή.

 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού;

 

Σημεία ενδεικτικά λοίμωξης είναι ο πυρετός, το ρίγος, η δυσκαμψία του αυχένα και η ευαισθησία ή η ερυθρότητα κατά μήκος της πορείας της βαλβίδας παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού και στα χειρουργικά τραύματα. Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε 166 και μεταβείτε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

 

 

 

Πόσο καιρό διαρκούν οι βαλβίδες;

 

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι βαλβίδες πριν να χρειαστούν αναθεώρηση. Με βάση την εμπειρία μας περίπου 50% των βαλβίδων θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν σε 6 χρόνια.

 

 

 

ACA: Clipping of A2 ruptured aneurysm

Ασθενής γυναίκα  ηλικίας 37 ετών η οποία παραπέμφθηκε λ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA ruptured aneurysm

Περιγραφή video χειρουργικής αντιμετώπισης ραγέντος ανευρύσμ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA coiled aneurysm

Πρόκειται για ασθενή 48 ετών ο οποίος υποβλήθηκε σε εμβολισμ...

Περισσότερα +

Όλα τα Case Studies
Χειρουργικά Πεπραγμένα 2022
Περισσότερα +

Χειρουργικά Πεπραγμένα 2022

14/12/2023

Το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν στην κλινική μας 1229&nb...

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

  • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
  • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
  • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

  • Νευροχειρουργική Κλινική
    ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

  • Λεωφόρος Μεσογείων 154
    Χολαργός
    ΤΚ 11527

  • +30 213 2032364

  • nevroxeirourgiki_clinic@gna-gennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2024 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»