• 17 Αυγ 2017
Χειρουργικά Πεπραγμένα 2016
Συνολικά το 2016 πραγματοποιήθηκαν 663 χειρουργικές επεμβάσε...

Συνολικά το 2016 πραγματοποιήθηκαν 663 χειρουργικές επεμβάσεις στη Νευροχειρουργική  Κλινική του ΠΓΝΑ  Γ. Γεννηματάς.

 

Αναλυτικότερα:                                                                                                  

Αγγειακή Νευροχειρουργική: 58 ανευρύσματα

 Α. Ανευρύσματα πρόσθιας αναστομωτικής

10 ραγέντα μη επιδεχόμενα εμβολισμoύ

4 μη ραγέντα , μη επιδεχόμενα εμβολισμού

Β. Καρωτιδικά ανευρύσματα

13 καρωτιδικά ανευρύσματα τα οποία είτε δεν επιδέχοντο εμβολισμού είτε το μέγεθος του αιματώματος απαιτούσε άμεσο χειρουργείο

Γ. Ανευρύσματα μέσης εγκεφαλικής

15 ραγέντα- μη εμβολίσιμα

3 μη ραγέντα

Δ. Πολλαπλά ανευρύσματα

Αντιμετωπίστηκαν 4 ασθενείς με πολλαπλά ανευρύσματα:

i. δεξιά MCA(διχασμός), MCA trunk, PCA, αριστερά MCA, Acom

ii. MCA, ACom

iii. δεξιά και αριστερή MCA, PCA, SCA

iv. MCA, ICA

 

Εξωπαρεγχυματικοί  όγκοι

Οι συνηθέστεροι εξωπαρεγχυματικοί όγκοι που χειρουργούνται στη κλινική μας είναι τα μηνιγγιώματα και τα ακουστικά νευρινώματα. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 38 μηνιγγιώματα βάσεως κρανίου και 12 ακουστικά νευρινώματα.

Τα μηνιγγιώματα είναι κατά κανόνα βάσεως κρανίου (οσφρητικά, γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας, κλινοειδούς falcotentorial, ινιακού τρήματος, λιθοειδούς, αποκλίματος). Απαιτούν ειδικές προσπελάσεις βάσης κρανίου, όπως έχουν παρουσιαστεί στα πεπραγμένα προηγούμενων ετών.

Στα ακουστικά νευρινώματα ο στόχος είναι η πλήρης αφαίρεση του όγκου με διατήρηση του προσωπικού νεύρου. Ανάλογα με τη σύσταση του όγκου και τα δεδομένα του ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου είναι δυνατόν να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου η παραμονή ενός μικρού τμήματος του όγκου για την προφύλαξη του νεύρου. Απαραίτητη προϋπόθεση της όσο το δυνατόν ευρύτερης αφαίρεσης του όγκου είναι η διάνοιξη του έσω ακουστικού πόρου και η αναγνώριση του προσωπικού νεύρου. Ο ασθενής δεν παραπέμπεται για ακτινοχειρουργική αντιμετώπιση, αλλά παρακολουθείται.

 

Ενδοπαρεγχυματικοί όγκοι             

Θεωρούμε ότι η χειρουργική θεραπεία κακοήθων γλοιοβλαστωμάτων σε ηλικιωμένους ασθενείς έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα και δεν προσφέρει ποιοτική παράταση ζωής.

Αντιθέτως στην κλινική μας έχει δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των χαμηλής κακοήθειας γλοιωμάτων σε νέους ασθενείς. Ο στόχος είναι η όσο δυνατόν ευρύτερη αφαίρεση του όγκου χωρίς τη δημιουργία νευρολογικών βλαβών. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με τη κρανιοτομία εν εγρηγόρσει, δηλαδή τον ασθενή χειρουργημένο σε πλήρη επικοινωνία και συνείδηση.

Συνολικά έγιναν 48 χειρουργεία για παρεγχυματικούς όγκους εγκεφάλου με κρανιοτομία (γλοιώματα, αιμαγγειοβλαστώματα, όγκους 3ης και 4ης κοιλίας).

Από αυτά τα χειρουργεία ειδική μνεία χρειάζονται τα εξής:

- Πραγματοποιήθηκαν 7 κρανιοτομίες με τον ασθενή σε εγρήγορση-awake craniotomy: Είναι η μέθοδος που διασφαλίζει την όσο    το δυνατόν ευρύτερη εκτομή του όγκου με την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του υγιούς εγκεφαλικού παρεγχύματος.

 

Ενδοσκοπική χειρουργική  

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην κλινική μας 54 πλήρως ενδοσκοπικές, διασφηνοειδικές προσπελάσεις για την αφαίρεση ενδοεφιππιακών ή και υπερεφιππιακών όγκων.

Οι συνηθέστεροι ήταν μικροαδενώματα και μακροαδενώματα υποφύσεως.

Η είσοδος του ενδοσκοπίου με πλάγια όραση 30 και 45 μοιρών διασφαλίζει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αφαίρεση του όγκου.                                                     

 

Χειρουργεία  ειδικών απαιτήσεων

- Αποσυμπίεση ινιακού τρήματος με αφαίρεση αμυγδαλών για σύνδρόμο Arnold-Chiari (3)

- Μικροαγγειακή αποσυμπίεση για νευραλγία τριδύμου (5)

- Χειρουργική 3ης κοιλίας με τη χρήση διαμεσολοβίου- διαχοριοειδούς προσπέλασης

- Χειρουργική 4 κοιλίας με τη χρήση telovelar προσπέλασης

- Ανοικτή τρίτη κοιλιοστομία (2)

- Όγκοι κόγχου (2)

- Σηραγγώδη αιμαγγειώματα (3)

 

Η Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς" θα συνεχίσει κάθε χρόνο να δημοσιεύει τα πεπραγμένα της, θεωρώντας ότι προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς και ιατρούς.

Το 2016 εκδηλώθηκε πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των ειδικευομένων ιατρών και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων.

Θεωρούμε ότι η επίσημη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων κάθε Νευροχειρουργικής Κλινικής μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) θα προσφέρει αξιόπιστη ενημέρωση σε ασθενείς και ιατρούς.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων θα δώσει την ευκαιρία στις Νευροχειρουργικές Κλινικές να παρουσιάσουν το έργο τους και να προσελκύσουν υψηλής αξιοπιστίας νέους ειδικευόμενους νευροχειρουργούς.

 

O Διευθυντής της Κλινικής,

Νικόλαος Γεωργακούλιας

                                                                                            

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

  • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
  • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
  • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

  • Νευροχειρουργική Κλινική
    ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

  • Λεωφόρος Μεσογείων 154
    Χολαργός
    ΤΚ 11527

  • +30 213 2032364

  • nevroxeirourgiki_clinic@gna-gennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2024 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»