Μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου

Οι μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου είναι συχνά θεραπεύσιμοι και αντιμετωπίσιμοι. Μπορεί να προέρχονται από όγκους, οι οποίοι εντοπίζονται στο μαστό, στον πνεύμονα, στο νεφρό, στο δέρμα, στο παχύ έντερο ή σε άλλο σημείο στο σώμα.

 

 

 

Τύποι μεταστατικών όγκων εγκεφάλου

 

Οι μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου ονομάζονται επίσης δευτεροπαθείς όγκοι εγκεφάλου, καθώς προκύπτουν από καρκινικά κύτταρα, τα οποία διασπείρονται (μεθίστανται) από μία άλλη περιοχή του σώματος στον εγκέφαλο με την κυκλοφορία του αίματος. Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι πέντε φορές πιο συχνοί από τους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου, οι οποίοι δίνουν μεταστάσεις στον εγκέφαλο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του μαστού, το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος), ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του νεφρού και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου είναι πάντα κακοήθεις.

 

Αυτός ο τύπος του όγκου αρχίζει να αναπτύσσεται σε μία άλλη περιοχή του σώματος (πρωτοπαθής καρκίνος) και στη συνέχεια διασπείρεται (μεθίσταται) στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει, όταν καρκινικά κύτταρα ξεφεύγουν από τον πρωτοπαθή όγκο και μεταναστεύουν στον εγκέφαλο, συνήθως με την κυκλοφορία του αίματος. Τα καρκινικά κύτταρα τότε συνήθως καταλήγουν στο μέρος του εγκεφάλου, το οποίο καλείται εγκεφαλικό ημισφαίριο ή στην παρεγκεφαλίδα. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να διασπαρεί στη σπονδυλική στήλη (μεταστατικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης). Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να αναπτύσσονται γρήγορα καταστρέφοντας το γειτονικό ιστό του εγκεφάλου. Μερικές φορές, ένας ασθενής μπορεί να έχει πολλαπλούς μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

 

Μερικοί μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου παρουσιάζονται πολλά χρόνια μετά από τον πρωτοπαθή καρκίνο. Σε άλλες περιπτώσεις, ο οργανισμός μπορεί να καταστρέψει τον πρωτοπαθή καρκίνο, αλλά όχι το μεταστατικό όγκο του εγκεφάλου. ΄Οταν συμβαίνει αυτό, ο πρωτοπαθής καρκίνος δεν είναι συνήθως γνωστός.

 

Οι κύριες θεραπείες για τους μεταστατικούς όγκους του εγκεφάλου (ή της σπονδυλικής στήλης) είναι:

 

  • Χειρουργική επέμβαση (προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη και / ή ακτινοχειρουργική)

     

  • Ακτινοθεραπεία (ακτινοχειρουργική και / ή ακτινοθεραπεία)

     

  • Χημειοθεραπεία

     

    ΄Ενας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μία ή και στις δύο θεραπείες.

     

     

     

    Αίτια μεταστατικών όγκων εγκεφάλου

     

    Οι μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου μπορεί να προκληθούν από καρκινικά κύτταρα, που εντοπίζονται σε κάποιο άλλο σημείο στο σώμα και διασπείρονται (μεθίστανται) στον εγκέφαλο με την κυκλοφορία του αίματος. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με κάποιο άλλο τύπο καρκίνου θα αναπτύξουν ένα ή περισσότερους μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου. Ο κίνδυνος μεταστατικών όγκων εγκεφάλου αρχίζει να αυξάνεται σε ανθρώπους 45 έως 65 ετών και είναι ο μέγιστος στους ασθενείς με ηλικία μεγαλύτερη από 65 έτη.

     

     

     

    Σημεία και συμπτώματα μεταστατικών όγκων εγκέφαλου

     

    Τα συμπτώματα ενός μεταστατικού όγκου εγκεφάλου εξαρτώνται από την εντόπιση του όγκου στον εγκέφαλο. Μερικά συμπτώματα ξεκινούν αργά λόγω προοδευτικά αυξανόμενης πίεσης στον εγκέφαλο από τον αναπτυσσόμενο όγκο. ΄Αλλα συμπτώματα παρουσιάζονται ξαφνικά, όταν η περιοχή, η οποία περιβάλλει τον όγκο διογκώνεται (οίδημα) ή τα γειτονικά αγγεία αιμορραγούν.

     

    Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα είναι:

     

  • Κεφαλαλγίες

  • Επιληπτικές κρίσεις

  • Αδυναμία άνω ή κάτω άκρων

  • Αστάθεια βάδισης

  • Διαταραχές ισορροπίας

  • Απώλεια μνήμης

  • Διαταραχές ομιλίας

    Άλλα συμπτώματα είναι :

  • Αλλαγές συμπεριφοράς και προσωπικότητας

  • Θόλωση της όρασης / διαταραχές όρασης

  • Αιμωδίες (μούδιασμα)

  • Απώλεια ακοής

     

     

    Σημεία και συμπτώματα μεταστατικών όγκων σπονδυλικής στήλης

     

  • Πόνος στην οσφύ

  • Αδυναμία ή μεταβολές αισθητικότητας στο άνω ή κάτω άκρο

  • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου

  • Διαταραχή του συντονισμού

  • Σεξουαλική δυσλειτουργία

    Οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης συνήθως δε διαγιγνώσκονται μέχρι να παρουσιαστούν συμπτώματα.

     

     

     

    Διάγνωση των μεταστατικών όγκων εγκεφάλου

     

    Οι ιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»θα πραγματοποιήσουν μία τις πιο σύγχρονες εξετάσεις, ώστε να καθορίσουν με ακρίβεια εάν ένας ασθενής έχει μεταστατικό όγκο εγκεφάλου.

     

     

     

    Πώς διαγιγνώσκεται ένας μεταστατικός όγκος εγκεφάλου;

     

    Εκτός από το πλήρες ιατρικό ιστορικό και την αντικειμενική εξέταση, ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις.

     

  • Αντικειμενική εξέταση : περιλαμβάνει τις ερωτήσεις για τα συμπτώματα του ασθενούς, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, την αντικειμενική εξέταση, την εξέταση της όρασης και των αντανακλαστικών.

     

  • Νευρολογική εξέταση

  • Αξονική τομογραφία εγκεφάλου

  • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου

  • Λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου

  • Απεικόνιση τανυστή διάχυσης ()

  • Βιοψία

     

     

     

     

     

    Χειρουργικός σχεδιασμός για τη θεραπεία των μεταστατικών όγκων εγκεφάλου

     

    Στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» χρησιμοποιούμε την τελευταία και καλύτερη τεχνολογία για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών με μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα αυτών των καταπληκτικών εργαλείων και της εμπειρίας μας, οι ασθενείς βρίσκονται σε άριστη νευρολογική κατάσταση μετά το χειρουργείο. Πολλές φορές οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι σε 3 ημέρες μετά το χειρουργείο. Παρακάτω παραθέτουμε δύο παραδείγματα χρήσης εξελιγμένων διαγνωστικών εργαλείων για το σχεδιασμό του χειρουργείου για μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου

     

    Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκοπό να γίνει η χαρτογράφηση σημαντικών δομών (όπως οι περιοχές, οι οποίες ελέγχουν τα άνω και κάτω άκρα και την ομιλία) πριν από το χειρουργείο. Το παράδειγμα, που παρατίθεται παρακάτω δείχνει έναν όγκο πλησίον της περιοχής, που ελέγχει την κίνηση κάποιου άκρου. Οι μπλε και οι κόκκινες περιοχές ορίζουν τα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία κινούν τα άνω και κάτω άκρα.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Πλαίσιο κειμένου: Οι περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κίνηση των χεριών σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιούνται

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Απεικόνιση τανυστή διάχυσης (Diffusion Tensor Imaging - DTI)

     

    Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε μία εξέταση, η οποία καλείται απεικόνιση τανυστή διάχυσης. Αυτή η σάρωση επιτρέπει στο χειρουργό και τη θεραπευτική ομάδα του να δει τα «νευρικά κυκλώματα» του εγκεφάλου με σκοπό το σχεδιασμό του χειρουργείου. Στην παρακάτω εικόνα, το πράσινο απεικονίζει συνδέσεις μεταξύ του πρόσθιου και οπίσθιου τμήματος του εγκεφάλου. Το κόκκινο ορίζει τις συνδέσεις μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου. Και τελικά το μπλε δείχνει τις συνδέσεις του εγκεφάλου με το υπόλοιπο σώμα. Οι εικόνες αυτές μπορούν στη συνέχεια να τροφοδοτηθούν σε ένα σύστημα νευροπλοήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται στο χειρουργείο, όπως μία συσκευή GPS, και χρησιμεύει ως χάρτης για το χειρουργό.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Επιπλέον, στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Χρησιμοποιούμε καθημερινά προσπελάσεις όπως μικρές κρανιοτομίες. Επίσης χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνικές (μικροχειρουργική) και τα πιο σύγχρονα εργαλεία (όπως χειρουργική κατευθυνόμενη από απεικονίσεις και ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική χειρουργική), ώστε να εξασφαλίσουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

     

    Η ακτινοθεραπεία ολόκληρου του εγκεφάλου και η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική μπορεί να συνδυαστούν με σκοπό να στοχεύσουμε με την μέγιστη αποτελεσματικότητα τους ξεχωριστούς όγκους και επίσης να μειώσουμε τη πιθανότητα της αύξησης του μεγέθους εκτός των περιοχών, οι οποίες στοχεύονται από την ακτινοχειρουργική.

     

     

     

     

     

     

    Θεραπεία μεταστατικών όγκων εγκεφάλου

     

    Οι μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου είναι συχνά θεραπεύσιμοι και μπορούν να ελεγχθούν καλά

     

    Η θεραπεία των μεταστατικών όγκων εγκεφάλου στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή. Με βάση την εντόπιση του όγκου και τον τύπο του όγκου οι νευροχειρουργοί θα καθορίσουν ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για την αφαίρεση του όγκου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, τους οποίους λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό του πιο ιδανικού θεραπευτικού σχεδίου. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

     

  • Τον τύπο του πρωτοπαθούς καρκίνου του ασθενούς, την ανταπόκρισή του στη θεραπεία και η παρούσα κατάσταση

     

  • Η εντόπιση και ο αριθμός των μεταστατικών όγκων στον εγκέφαλο (ή στη σπονδυλική στήλη)

     

  • Η γενική κατάσταση του ασθενούς και οι προτιμήσεις του σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές

     

  • Τα τωρινά συμπτώματα του ασθενούς

     

    Η χειρουργική επέμβαση παρέχει το γρηγορότερο τρόπο άρσης των πιεστικών φαινομένων και του οιδήματος του εγκεφάλου. Πολλές φορές οι ασθενείς μπορεί να αναρρώσουν από μία επιβαρυμένη κατάσταση εντός ολίγων ωρών μετά το χειρουργείο, εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε πίεση του εγκεφάλου. Ο στόχος του χειρουργείου είναι να αποσυμπιέσει (να αφαιρέσει πλήρως) όσο γίνεται τον όγκο διατηρώντας τη νευρολογική λειτουργία. Γενικά, οι ιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» προτείνουν χειρουργείο, όταν :

     

  • Ένας ασθενής έχει ένα ή δύο μεταστατικούς όγκους, ή μερικούς όγκους, οι οποίοι είναι κοντά ο ένας με τον άλλο, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια

     

  • Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ασθενούς είναι θεραπεύσιμος και υπό έλεγχο

     

  • Υπάρχει σαφής συσχέτιση των νευρολογικών ελλειμμάτων με την εντόπιση του όγκου

     

    Η ακτινοθεραπεία πραγματοποιείται συχνά μετά το χειρουργείο ως μία προσπάθεια να εμποδίσει την ανάπτυξη του όγκου κοντά στην περιοχή της αφαίρεσης του όγκου και σε κάποια άλλη περιοχή του εγκεφαλικού παρεγχύματος.

     

    Μερικοί ασθενείς υποβάλλονται σε μία μορφή ακτινοθεραπείας, η οποία καλείται στερεοτακτική ακτινοχειρουργική αντί για χειρουργική επέμβαση. Άλλοι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε ακτινοβολία ολόκληρου του εγκεφάλου. Και τελικά, μερικοί ασθενείς θα υποβληθούν σε συνδυασμό και των δύο. Η απόφαση για το ποιος τύπος ακτινοθεραπείας θα χρησιμοποιηθεί είναι πολύπλοκη και προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

     

    Η κλασική χημειοθεραπεία χορηγείται σπάνια σε μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου, επειδή η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να καταλήξει στον εγκέφαλο. Ένας καινούργιος τύπος χημειοθεραπείας, ο οποίος καλείται στοχευμένη χημειοθεραπεία, χορηγείται μερικές φορές σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία ή τη χειρουργική επέμβαση.

     

    Οι μεταστατικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης συνήθως αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπεία μόνο ή με χειρουργική επέμβαση.

     

     

     

    Θεραπευτικές επιλογές για μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου

     

    Α) Κρανιοτομία

     

    Ο πιο συχνός τύπος χειρουργείου για την αφαίρεση των μεταστατικών όγκων εγκεφάλου καλείται κρανιοτομία. Στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» η κρανιοτομία προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή με βάση την εντόπιση, το μέγεθος και τον πιθανό τύπο της βλάβης. Επιπλέον στις επεμβάσεις θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να εξασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Εάν η μετάσταση εντοπίζεται σε περιοχές κίνησης ή λόγου, τότε το χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί με τον ασθενή σε εγρήγορση.

     

     

     

    Β) Χημειοθεραπεία

     

    Επειδή η κλασική χημειοθεραπεία δεν μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μία καινούργια θεραπεία, η οποία καλείται στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιείται ως ο κύριος τύπος χημειοθεραπείας για τους μεταστατικούς όγκους του εγκεφάλου. Αυτά τα φάρμακα αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα (το στόχο) με ελάχιστη βλάβη στα φυσιολογική κύτταρα του εγκεφάλου εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων. Η στοχευμένη θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μετά το χειρουργείο ή σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία με σκοπό την καταστροφή του υπολείμματος των καρκινικών κυττάρων.

     

     

    Θεραπευτικές επιλογές για τους μεταστατικούς όγκους σπονδυλικής στήλης

     

    Η ακτινοθεραπεία, μόνη της ή σε συνδυασμό με χειρουργείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μεταστατικών όγκων σπονδυλικής στήλης. Οι ιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» εργάζονται στενά με τους ακτινολόγους, για να επιβεβαιώσουν ότι κάθε ασθενής με πρόβλημα σπονδυλικής στήλης λαμβάνει την καλύτερη φροντίδα.

     

     

     

    Περιγραφή: NeuroSSD:Users:drneuro:Desktop:χειρουργεία:Επιτροπάκης Δημήτριος - 61 - meta  από Ca παχέος αρ μετωπιαία - gross total αφαίρεση - 17 - 09 - 2012 :T1 Gd axial Osirix.jpgΠεριγραφή: NeuroSSD:Users:drneuro:Desktop:χειρουργεία:Επιτροπάκης Δημήτριος - 61 - meta  από Ca παχέος αρ μετωπιαία - gross total αφαίρεση - 17 - 09 - 2012 :OPMI images:__2012-09-17_09-14-21_I.JPG

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Πλαίσιο κειμένου: Διεγχειρητική εικόνα μεταστατικού όγκου εγκεφάλου από καρκίνο παχέος εντέρου

     

     

     

    Πλαίσιο κειμένου: Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με μεταστατικό όγκο από καρκίνο παχέος εντέρου

     

     

     

     

     

ACA: Clipping of A2 ruptured aneurysm

Ασθενής γυναίκα  ηλικίας 37 ετών η οποία παραπέμφθηκε λ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA ruptured aneurysm

Περιγραφή video χειρουργικής αντιμετώπισης ραγέντος ανευρύσμ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA coiled aneurysm

Πρόκειται για ασθενή 48 ετών ο οποίος υποβλήθηκε σε εμβολισμ...

Περισσότερα +

Όλα τα Case Studies
Χειρουργικά Πεπραγμένα 2022
Περισσότερα +

Χειρουργικά Πεπραγμένα 2022

14/12/2023

Το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν στην κλινική μας 1229&nb...

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

  • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
  • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
  • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

  • Νευροχειρουργική Κλινική
    ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

  • Λεωφόρος Μεσογείων 154
    Χολαργός
    ΤΚ 11527

  • +30 213 2032364

  • nevroxeirourgiki_clinic@gna-gennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2024 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»