Ενδοεγκεφαλική αιμορραγία

Κάθε έτος, περίπου 795 000 Αμερικανοί παθαίνουν ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.  Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη κύρια αιτία θανάτου σε ανθρώπους μεγαλύτερους από 40 ετών. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στερούν τη ζωή σε περισσότερους από 143 000 ανθρώπους ετησίως. Το 10% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται σε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, η οποία συμβαίνει, όταν ένα παθολογικό αγγείο στον εγκέφαλο «σπάει» ξαφνικά προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η ξαφνική αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια συνείδησης και να οδηγήσει στο θάνατο.

 

Ο χρόνος αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη και τη θεραπεία της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» η διεπιστημονική ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των νευρολόγων, των νευροχειρουργών και των ακτινολόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να παράσχουν ολοκληρωμένη φροντίδα για αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

 

Χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία και τις πιο προηγμένες διαθέσιμες θεραπείες η ιατρική ομάδα συνεργάζεται με σκοπό να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να συνδυάσει τις καλύτερες θεραπείες για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

Παρόλο που μερικοί ασθενείς διακομίζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με απειλητικές για τη ζωή ενδοκράνιες αιμορραγίες, οι περισσότεροι ασθενείς παραπέμπονται μετά από τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας για την αξιολόγηση μίας άλλης νευρολογικής κατάστασης, όπως επιληπτικές κρίσεις, κεφαλαλγίες ή διαταραχές μνήμης. Η μαγνητική τομογραφία τους μπορεί να κατέδειξε μία ανωμαλία με αυξημένο κίνδυνο ενδοκράνιας αιμορραγίας. Αυτές οι ανωμαλίες περιλαμβάνουν ασυμπτωματικές αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, ανευρύσματα, σηραγγώδη αιμαγγειώματα, αμυλοειδική αγγειοπάθεια και άλλες παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μία μεγάλη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Πολλοί παθολόγοι και νευρολόγοι, οι οποίοι παραπέμπουν αυτούς του ασθενείς, θα ήθελαν να είχαν ένα κέντρο με αυτή την εξειδίκευση, για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς – και αυτό ακριβώς προσφέρει η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

 

 

 

Κατανοώντας την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία

 

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο καταστρέφονται, είναι πιο πιθανό να ραγούν και να προκαλέσουν αιμορραγία. Ενδοεγκεφαλική αιμορραγία ονομάζεται η αιμορραγία στον εγκέφαλο, η οποία προκαλείται από τη ρήξη ενός παθολογικού αγγείου στον εγκέφαλο. Καθώς η ποσότητα του αίματος αυξάνεται, η αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, απώλεια συνείδησης ακόμα και σε θάνατο.

 

Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Επειδή προκαλείται πιο συχνά λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης – η οποία δεν προκαλεί συμπτώματα – η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία συνήθως δε γίνεται αντιληπτή έως ότου συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός. Σε άλλες περιπτώσεις η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία προκαλείται από τραυματισμό, λοιμώξεις, όγκους, διαταραχές πήξης του αίματος και ανωμαλίες των αγγείων.

 

Υπάρχουν τρία βασικά αίτια ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας:

 

 • Αιμορραγία υπερτασικής αιτιολογίας, η οποία προκαλείται λόγω χρόνιας αρτηριακής υπέρτασης

   

 • Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, η οποία προκαλείται από συγγενείς βλάβες

   

 • Αμυλοειδική αγγειοπάθεια, η οποία προκαλείται από εξασθένιση των αγγείων λόγω της ηλικίας

   

  Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, εάν :

   

 • Έχετε αρτηριακή υπέρταση

 • Καπνίζετε

 • Είχατε πρόσφατο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

  Τα συμπτώματα της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας είναι:

 • Κεφαλαλγία

 • Διπλωπία

 • Απώλεια συνείδησης

 • Αιμωδίες (μούδιασμα) ή αδυναμία μίας πλευράς του σώματος

 • Διαταραχή της γεύσης

 • Δυσκολία στην κατάποση, ομιλία, ανάγνωση και γραφή

 • Απώλεια ισορροπίας και συντονισμού

 • Ναυτία

  Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε αμέσως 166.

   

  Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία αποτελεί μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή και απαιτεί χειρουργική και νευρολογική αντιμετώπισή ή αντιμετώπιση από επεμβατικό ακτινολόγο.

   

   

   

  Θεραπευτικές επιλογές

   

  Το  Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» προσφέρει διάγνωση και θεραπεία με τη βοήθεια μίας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια – προσφέροντας στους ασθενείς τον καλύτερο διαθέσιμο συνδυασμό ειδικών στη νευρολογία, νευροχειρουργική και νευροακτινολογία σε συνεργασία με δημόσια εμβολιστικά κέντρα.

   

  Η αξονική αγγειογραφία και η μαγνητική τομογραφία συμβάλλουν στην αποκάλυψη των υποκείμενων προβλημάτων. Η πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες διευκολύνει την πιο ακριβή διάγνωση και τη λήψη αποφάσεων για την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.

   

  Οι νευροχειρουργοί του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» πραγματοποιούν χειρουργικό αποκλεισμό των ανευρυσμάτων με clip ή παραπέμπουν τους ασθενείς για ενδαγγειακό αποκλεισμό των ανευρυσμάτων με σπειράματα και ενδαγγειακό αποκλεισμό των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών σε δημόσια εμβολιαστικά κέντρα. Οι τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας επιτρέπουν στους ιατρούς να σταματήσουν τη διαφυγή του αίματος με την τοποθέτηση μικροσκοπικών συρμάτων και clips χωρίς να χρειαστεί διάνοιξη του κρανίου.

ACA: Clipping of A2 ruptured aneurysm

Ασθενής γυναίκα  ηλικίας 37 ετών η οποία παραπέμφθηκε λ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA ruptured aneurysm

Περιγραφή video χειρουργικής αντιμετώπισης ραγέντος ανευρύσμ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA coiled aneurysm

Πρόκειται για ασθενή 48 ετών ο οποίος υποβλήθηκε σε εμβολισμ...

Περισσότερα +

Όλα τα Case Studies
Χειρουργικά Πεπραγμένα 2022
Περισσότερα +

Χειρουργικά Πεπραγμένα 2022

14/12/2023

Το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν στην κλινική μας 1229&nb...

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

 • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
 • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
 • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

 • Νευροχειρουργική Κλινική
  ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

 • Λεωφόρος Μεσογείων 154
  Χολαργός
  ΤΚ 11527

 • +30 213 2032364

 • nevroxeirourgiki_clinic@gna-gennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2024 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»