Χειρουργική επιληψίας

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το χειρουργείο για την επιληψία ως τη τελευταία λύση, εάν όλες οι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα, η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές, εάν οι πρώτες δοκιμές με αντιεπιληπτικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικές.

 

Εάν οι κρίσεις συμβαίνουν σε μία περιοχή του εγκεφάλου και αυτή η περιοχή μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και χωρίς να προκαλεί άλλα προβλήματα, τότε η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως θεραπευτική επιλογή. Εάν η επιληψία προκαλείται από όγκο, κύστη, βλάβη ή άλλο μόρφωμα και δεν ανταποκρίνεται καλά σε φαρμακευτική αγωγή, ο ιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε, εάν το χειρουργείο είναι η κατάλληλη επιλογή. Ρίξτε μία ματιά στις παρακάτω ερωτήσεις:

 

 • Έχετε κρίσεις;

   

 • Οι κρίσεις αυτές είναι συχνές και δύσκολο να ελεγχθούν;

   

 • Οι κρίσεις αυτές ξεκινάνε από μία περιοχή;

   

 • Μπορεί η εστία αυτών των κρίσεων να αφαιρεθεί εύκολα;

   

  Εάν απαντήσετε «ναι» στις τέσσερις αυτές ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι εκτός από τη σπάνια περίπτωση ενός γρήγορα αναπτυσσόμενου όγκου η χειρουργική επέμβαση για την επιληψία δεν αποτελεί συνήθως μία επείγουσα κατάσταση – θα πρέπει συνήθως να πραγματοποιείται μετά από προσεκτική μελέτη των κινδύνων σε σχέση με τα οφέλη από το χειρουργείο.

 

 

 

 

Εστιακή εκτομή

 

Στην εστιακή εκτομή, αφαιρείται η περιοχή του εγκεφάλου από όπου προέρχονται οι επιληπτικές κρίσεις. Συνήθως αυτή η περιοχή είναι ο κροταφικός λοβός. Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική μόνο όταν οι επιληπτικές κρίσεις προέρχονται σταθερά από μία περιοχή του εγκεφάλου. Προκειμένου να εντοπίσουμε την επιληπτογόνο εστία εμφυτεύουμε εν τω βάθει, επισκληρίδια ή υποσκληρίδια ηλεκτρόδια.

 

 

 

 

 

Είναι το χειρουργείο κατάλληλο για μένα;

 

Η χειρουργική επέμβαση για την επιληψία αποτελεί μία σημαντική απόφαση – μία απόφαση που πρέπει να βασιστεί στις μοναδικές ανάγκες και στόχους κάθε ασθενούς.

 

Όταν οι κρίσεις είναι αρκετά συχνές ή σοβαρές, ώστε να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να λειτουργήσει πλήρως στην καθημερινότητά του, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελεί μία θεραπευτική επιλογή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη, όταν η αντιεπιληπτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική για τον έλεγχο των κρίσεων.

 

Ασθενείς κάθε ηλικίας μπορεί να είναι υποψήφιοι για τη χειρουργική επέμβαση κατά περίπτωση.

 

 

 

 

 

Διεγέρτης πνευμονογαστρικού νεύρου

 

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου πραγματοποιείται με μία μικρή συσκευή, η οποία μοιάζει με βηματοδότη και τοποθετείται στο στήθος. Η διέγερση του πνευμογαστρικού νεύρου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καταστολή του φλοιού του εγκεφάλου. Γι΄ αυτό μειώνει την πιθανότητα των κρίσεων.

ACA: Clipping of A2 ruptured aneurysm

Ασθενής γυναίκα  ηλικίας 37 ετών η οποία παραπέμφθηκε λ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA ruptured aneurysm

Περιγραφή video χειρουργικής αντιμετώπισης ραγέντος ανευρύσμ...

Περισσότερα +

AComA: Clipping of AcomA coiled aneurysm

Πρόκειται για ασθενή 48 ετών ο οποίος υποβλήθηκε σε εμβολισμ...

Περισσότερα +

Όλα τα Case Studies
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους 2018-2019
Περισσότερα +

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους 2018-2019

17/10/2018

     Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους...

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

 • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
 • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
 • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

 • Νευροχειρουργική Κλινική
  ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

 • Λεωφόρος Μεσογείων 154
  Χολαργός
  ΤΚ 11527

 • +30 213 2032364

 • info@neurosurgerygennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2022 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»