ACA: Clipping of A2 ruptured aneurysm
Ασθενής γυναίκα ηλικίας 37 ετών η οποία παραπέμφθηκε λ...
Τύποι ανευρυσμάτων
Τι είναι ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου;
Ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο (ή αλλιώς ανεύρυσμα εγκεφάλου) είναι μία προβάλλουσα, εξασθενημένη περιοχή στο μεσαίο στρώμα του τοιχώματος ενός αγγείου του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να προκαλείται μία παθολογική διεύρυνση. Τα ανευρύσματα συναντώνται σε οποιαδήποτε αρτηρία, αλλά παρατηρούνται συχνά σε αρτηρίες του εγκεφάλου.
Παρόλο που οι ασθενείς με ανευρύσματα γεννιούνται με ένα ή περισσότερα εξασθενημένα σημεία στις αρτηρίες του εγκεφάλου, χρειάζονται πολλά χρόνια για το σχηματισμό ενός ανευρύσματος. Το ανεύρυσμα αυξάνεται σε μέγεθος, επειδή τα παλμικά κύματα του αίματος «σφυροκοπούν» το αδύναμο σημείο του τοιχώματος του αγγείου με αποτέλεσμα να δημιουργείται και σταδιακά να αυξάνει ο σάκος του ανευρύσματος.
Συμπτώματα και αίτια ενός ανευρύσματος εγκεφάλου
Τα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν σε ασθενείς με ανευρύσματα εγκεφάλου και τα αίτια ενός ανευρύσματος εγκεφάλου, είναι τα ακόλουθα:
Τύποι ανευρυσμάτων |
Αίτια των ανευρυσμάτων εγκεφάλου |
Συμπτώματα που σχετίζονται με τα ανευρύσματα |
Ανεύρυσμα εγκεφάλου |
|
|
Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος είναι ίσως όμοια με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν ιατρό για περισσότερες πληροφορίες.
Ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου
Τι προκαλεί ρήξη ενός ανευρύσματος εγκεφάλου;
Εάν η αύξηση του μεγέθους ενός ανευρύσματος φτάσει σε ένα σημείο, οπότε και το τοίχωμά του λεπτύνει πολύ, τότε το ανεύρυσμα θα ραγεί (θα σπάσει) και θα αιμορραγήσει εντός του χώρου γύρω από τον εγκέφαλο. Αυτό το συμβάν αποκαλείται υπαραχνοειδής αιμορραγία. Αποτελεί ένα καταστροφικό γεγονός, το οποίο απαιτεί άμεση και επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.
Μετά την πρώτη αιμορραγία περίπου 46% των ασθενών πεθαίνουν. Εάν το ανεύρυσμα δεν απολινωθεί εγκαίρως και συμβεί και δεύτερη ρήξη, τότε περίπου 80% των ασθενών αυτών πεθαίνει.
Συμπτώματα και αίτια ενός ανευρύσματος εγκεφάλου
Τα ανευρύσματα εγκεφάλου μπορεί να είναι ασυμπτωματικά (χωρίς συμπτώματα) ή σπάνια συμπτωματικά (με συμπτώματα). Τα συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τα ανευρύσματα εξαρτώνται από την εντόπιση του ανευρύσματος στον εγκέφαλο.
Παρόλο που ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα , το πιο σύνηθες αρχικό σύμπτωμα ενός ανευρύσματος εγκεφάλου είναι η υπαραχνοειδής αιμορραγία. Υπαραχνοειδής αιμορραγία ονομάζεται η αιμορραγία εντός του υπαραχνοειδούς χώρου (δηλαδή του χώρου μεταξύ του εγκεφάλου και των μεμβρανών, που καλύπτουν τον εγκέφαλο). Η ρήξη ενός ανευρύσματος αποτελεί την πιο συχνή αιτία υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Η υπαραχνοειδής αιμορραγία αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση και ίσως αποτελεί το αίτιο ενός αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Θεραπεία ραγέντων ανευρυσμάτων
Στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αντιμετωπίζουμε τα ανευρύσματα χρησιμοποιώντας μία από δύο μεθόδους ή με συνδυασμό μεθόδων ανάλογα με τον τύπο του ανευρύσματος και τον ασθενή. Οι μέθοδοι αυτοί είναι οι παρακάτω:
Μικροχειρουργικό αποκλεισμός του ανευρύσματος με
Ενδαγγειακός αποκλεισμός του ανευρύσματος με σπειράματα σε συνεργασία με δημόσια εμβολιστικά κέντρα
Μη ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου
Τι είναι ένα μη ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου;
Το ανεύρυσμα είναι μία διογκωμένη και λεπτυσμένη περιοχή στο τοίχωμα μίας αρτηρίας, που έχει ως αποτέλεσμα μία παθολογική διεύρυνση ή διάταση του αγγείου σαν μπαλόνι. Επειδή υπάρχει μία λεπτυσμένη περιοχή στο αρτηριακό τοίχωμα, υπάρχει κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος. Ένα μη ραγέν ανεύρυσμα συνεπώς είναι ένα ανεύρυσμα, το οποίο δεν έχει ραγεί ακόμα.
Η παρουσία του ανευρύσματος μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή μέχρι τη στιγμή που ρήγνεται (σπάζει), οπότε είναι πολύ αργά. Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα πριν από την πραγματική ρήξη, όπως όταν το ανεύρυσμα αυξάνει σε μέγεθος γρήγορα κατά τα τελευταία στάδια πριν από τη ρήξη.
Συμπτώματα ενός μη ραγέντος ανευρύσματος
Τα συμπτώματα ενός μη ραγέντος ανευρύσματος συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα (χωρίς όμως να περιορίζονται μόνο σε αυτά):
Κεφαλαλγίες
Ζάλη
Άλγος οφθαλμών
Διαταραχές όρασης
Διπλωπία ή θολή όραση
Επιληπτικές κρίσεις
Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθολογικών καταστάσεων. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν ιατρό για τη διάγνωση.
Διάγνωση ενός μη ραγέντος ανευρύσματος
Τα πιο πολλά μη ραγέντα ανευρύσματα ανακαλύπτονται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο του εγκεφάλου ρουτίνας, όπως η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Σε έναν άνθρωπο με οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος εγκεφάλου θα έπρεπε να συστηθεί να υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο, κατά τον οποίο θα μπορούσε να ανευρεθεί ένα μη ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου. Επιπλέον, σε μερικούς ασθενείς με έναρξη άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως είναι η κεφαλαλγία ή οι διαταραχές όρασης, θα έπρεπε επίσης να συστηθεί απεικονιστικός έλεγχος.
Πολλά μη ραγέντα ανευρύσματα ανευρίσκονται λόγω νευρολογικών συμπτωμάτων, που οφείλονται στο μέγεθος του ανευρύσματος. Μερικά ανευρύσματα είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και μπορεί να πιέζουν κάποιο νεύρο του εγκεφάλου, το οποίο αποκαλείται χωροκατακτητικό φαινόμενο. Έτσι τα ανευρύσματα μπορεί να προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα όπως θόλωση όρασης, κεφαλαλγία και άλλα πριν από την αιμορραγία.
Θεραπεία ενός μη ραγέντος ανευρύσματος εγκεφάλου
Η κατάλληλη θεραπεία θα καθοριστεί από τον ιατρό σας και θα βασιστεί στα ακόλουθα:
Στην ηλικία, στη γενική κατάσταση της υγείας και στο ιατρικό ιστορικό σας
Στην έκταση της νόσου
Στα σημεία και στα συμπτώματά σας
Στην ανοχή σας σε συγκεκριμένες θεραπείες και επεμβάσεις
Στις προσδοκίεςσας για την πορεία της νόσου
Στην άποψη ή προτίμησή σας
Οι θεραπευτικές επιλογές για ένα μη ραγέν ανεύρυσμα μπορεί να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες:
Μικροχειρουργικός αποκλεισμός του ανευρύσματος με
Ενδαγγειακός αποκλεισμός του ανευρύσματος με σπειράματα ()
Απολίνωση της αρτηρίας και παράκαμψη
Εκτροπή της ροής () με
Παρακολούθηση
Η θεραπεία ενός μη ραγέντος ανευρύσματος προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή με βάση την εξέταση και τα ευρήματα από μία διεπιστημονική ομάδα ιατρών. Η συνεργασία αυτή επιτρέπει στους ιατρούς της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» να αναπτύξουν ένα θεραπευτικό σχέδιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του ασθενούς.
Η διάγνωση ενός ανευρύσματος
Υπολογίζεται ότι περίπου 2% των ανθρώπων έχουν ένα ή περισσότερα ανευρύσματα. Τα περισσότερα ανευρύσματα εκδηλώνουν την ύπαρξή τους με αιμορραγία σε ενήλικες μεταξύ 45 – 65 ετών. Τα παιδιά, ωστόσο, μπορούν επίσης να παρουσιάσουν ανευρύσματα.
Προσπαθούμε, όταν αυτό είναι εφικτό, να διαγιγνώσκουμε και να αποκλείουμε τα ανευρύσματα πριν αυτά αιμορραγήσουν.
Το είδος της διαγνωστικής προσέγγισης εξαρτάται από την εντόπιση του ανευρύσματος. Εκτός από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και μία ολοκληρωμένη αντικειμενική εξέταση, οι διαγνωστικές μέθοδοι για ένα ανεύρυσμα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις παρακάτω ή συνδυασμό των παρακάτω εξετάσεων:
Αξονική αγγειογραφία (computed tomography angiography - CTA) – αποτελεί μια απεικονιστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί τις ακτίνες X και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να παράγει τομές του σώματος, τόσο εγκάρσιες όσο και κάθετες. Η αξονική τομογραφία παράγει λεπτομερειακές εικόνες από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών, του λιπώδους ιστού και των οργάνων. Η αξονική τομογραφία είναι πιο λεπτομερής από την κλασική απλή ακτινογραφία. Εκτός από τη διάγνωση ενός ανευρύσματος η αξονική αγγειογραφία παρέχει τρισδιάστατες εικόνες του ανευρύσματος, οι οποίες δίνουν πληροφορίες για τη διαμόρφωση του ανευρύσματος στο χώρο και για τις σχέσεις του με γειτονικά αγγεία διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την επιλογή της πιο κατάλληλης θεραπευτικής επιλογής.
Μαγνητική τομογραφία και αγγειογραφία (magnetic resonance imaging and angiography – MRI / MRA) – αποτελεί μια απεικονιστική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό από μεγάλους μαγνήτες, ραδιοσυχνότητες και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να παράγει λεπτομερειακές εικόνες των οργάνων και των δομών του σώματος.
Ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία – αποτελεί μία απλή ακτινογραφία των αγγείων, που χρησιμοποιείται, για να αξιολογήσει διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ένα ανεύρυσμα, μία στένωση ή μία απόφραξη των αγγείων. Μία χρωστική ουσία (σκιαγραφικό μέσο) εγχέεται δια μέσου ενός λεπτού εύκαμπτου καθετήρα, ο οποίος τοποθετείται εντός ενός αγγείου. Η χρωστική ουσία θα καταστήσει τα αγγεία ορατά στην ακτινογραφία.
Θεραπεία των ανευρυσμάτων εγκεφάλου
Θεραπευτικές επιλογές των ανευρυσμάτων εγκεφάλου
Στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» σε συνεργασία με δημόσια εμβολιστικά κέντρα αντιμετωπίζουμε τα ανευρύσματα εγκεφάλου με τη χρήση μίας ποικιλίας μεθόδων ή με ένα συνδυασμό μεθόδων ανάλογα με τον κάθε ασθενή και το είδος του ανευρύσματος. Οι μέθοδοι αυτοί είναι οι ακόλουθες:
Μικροχειρουργικός αποκλεισμός με
Ενδαγγειακές τεχνικές:
Με χρήση σπειραμάτων ()
Με χρήση ενδαγγειακών προθέσεων (
Εκτροπή της ροής () με χρήση ενδαγγειακών προθέσεων (
Απολίνωση του αγγείου και παράκαμψη (σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις – όποτε είναι απαραίτητο χρειάζεται παραπομπή σε ειδικό κέντρο)
Παρακολούθηση
Α) Μικροχειρουργικός αποκλεισμός των ανευρυσμάτων εγκεφάλου με clip
Τι είναι ο μικροχειρουργικός αποκλεισμός με clip;
Ο μικροχειρουργικός αποκλεισμός με clip αποτελεί μία τεχνική, κατά την οποία η αιματική παροχή στο ανεύρυσμα αποκλείεται με τη βοήθεια ενός μεταλλικού clip. Αυτή η μέθοδος είναι η πλέον καθιερωμένη για την θεραπεία των ανευρυσμάτων. Ο πρώτος χειρουργικός αποκλεισμός ανευρύσματος με clip πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Johns Hopkins από τον Dr Walter Dandy στις 23 Μαρτίου 1937.
Πώς πραγματοποιείται ο μικροχειρουργικός αποκλεισμός με clip;
Κατά το μικροχειρουργικό αποκλεισμό ενός ανευρύσματος χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό clip, για να διακόψει τη ροή αίματος εντός του ανευρύσματος. Πραγματοποιείται μία κρανιοτομία, για να δημιουργηθεί ένα «παράθυρο» στο κρανίο με σκοπό να προσεγγίσουμε το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Το clip τοποθετείται στον αυχένα (άνοιγμα) του ανευρύσματος με σκοπό να αποκλείσει τη ροή του αίματος και παραμένει εντός του εγκεφάλου.
ω
Η θεραπεία των ανευρυσμάτων στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
Οι ιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αξιολογούν κάθε ασθενή με ανεύρυσμα με σκοπό να καθορίσουν την καλύτερη μοναδική θεραπεία ή τον κατάλληλο συνδυασμό θεραπευτικών επιλογών για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Β) Ενδαγγειακές τεχνικές
Ι) Ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων (coiling)
Τι είναι η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων;
Η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων (coiling) έχει ως στόχο τον αποκλεισμό της ροής του αίματος προς το ανεύρυσμα (μία λεπτυσμένη περιοχή του τοιχώματος της αρτηρίας). Η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων αποτελεί μία πιο πρόσφατη θεραπευτική επιλογή για τα ανευρύσματα εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται από το 1991.
Η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, το οποίο σημαίνει ότι δε χρειάζεται τομή στο τριχωτό της κεφαλής και κρανιοτομία για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος. Συγκεκριμένα χρησιμο-ποιείται ένας καθετήρας, για να προσεγγιστεί το ανεύρυσμα του εγκεφάλου.
Κατά την τοποθέτηση των σπειραμάτων προωθείται ένας καθετήρας δια της βουβωνικής χώρας προς τα πάνω προς την αρτηρία, που φέρει το ανεύρυσμα. Στη συνέχεια απελευθερώνονται σπειράματα από πλατίνα. Τα σπειράματα ενεργοποιούν το μηχανισμό της πήξης (εμβολισμός) στο ανεύρυσμα και με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζουν το αίμα να εισέλθει εντός αυτού.
Πώς πραγματοποιείται η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων;
Ένας μικροκαθετήρας εισάγεται δια του αρχικού καθετήρα. Το σπείραμα είναι συνδεδεμένο με τον μικροκαθετήρα. ΄Οταν ο μικροκαθετήρας έχει προσεγγίσει το ανεύρυσμα και έχει εισέλθει εντός αυτού, το σπείραμα απελευθερώνεται από το μικροκαθετήρα με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Το σπείραμα σφραγίζει το άνοιγμα του ανευρύσματος και εγκαταλείπεται μόνιμα εντός αυτού. Ανάλογα με το μέγεθος του ανευρύσματος περισσότερα από ένα σπειράματα ίσως χρειαστούν, για να αποκλείσουν πλήρως το ανεύρυσμα.
Τα σπειράματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μέθοδο έχουν κατασκευαστεί από μαλακή πλατίνα και έχουν το σχήμα ελατηρίου. Αυτά τα σπειράματα είναι πολύ μικρά και λεπτά και το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει από διπλάσιο του πάχους της ανθρώπινης τρίχας (το μέγιστο) έως μικρότερο από το πάχος της τρίχας (το ελάχιστο).
Η ακτινοσκόπηση (ένας ειδικός τύπος απλής ακτινογραφίας, παρόμοιος με μία ταινία με ακτινογραφίες) βοηθάει αυτή τη διαδικασία. Ο καθετήρας, ο οποίος εισέρχεται εντός της αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, οδηγείται από ένα μικρό σύρμα εντός του καθετήρα κατά μήκος του αγγείου προκειμένου να φτάσει την περιοχή του ανευρύσματος. Ο ιατρός χρησιμοποιεί την ακτινοσκόπηση, για να οδηγήσει τον καθετήρα στην περιοχή του ανευρύσματος στον εγκέφαλο.
Διάρκεια νοσηλείας μετά από τον εμβολισμό
Μετά τον εμβολισμό ένας ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι μετά από νοσηλεία διάρκειας μίας νύκτας. Επίσης μπορεί να επιστρέψει στις συνηθισμένες δραστηριότητες μέσα σε 2 ημέρες. Ο ιατρός σας θα σας παράσχει τις κατάλληλες λεπτομέρειες σχετικά με τη νοσηλεία σας μετά τον εμβολισμό πριν από το εξιτήριό σας.
Ενδείξεις ενδαγγειακής τοποθέτησης σπειράματος (coiling)
Η ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειράματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός μη ραγέντος ανευρύσματος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός ραγέντος ανευρύσματος σε μερικές περιπτώσεις, όπως επίσης και σε ασθενείς, οι οποίοι είναι ηλικιωμένοι ή οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλα αίτια για τον ιατρό σας υπέρ της τοποθέτησης σπειραμάτων.
ΙΙ) Εκτροπή ροής αίματος με ενδαγγειακές προθέσεις (stent) για ανευρύσματα
Τι είναι η εκτροπή ροής αίματος;
Η εκτροπή ροής αίματος είναι μια ενδαγγειακή τεχνική κατά την οποία αντί να τοποθετείται μία συσκευή εντός του ανευρυσματικού σάκου, όπως είναι τα σπειράματα, η συσκευή τοποθετείται στο πατρικό αγγείο (parent vessel), για να εκτραπεί η ροή του αίματος μακριά από το ανεύρυσμα.
Πώς πραγματοποιείται η εκτροπή ροής / Pipeline™;
Κατά την εκτροπή ροής με Pipeline™ ένας μικροκαθετήρας προωθείται πλησίον του ανευρύσματος χωρίς να χρειάζεται να εισέλθει στο ανεύρυσμα. Τότε, η συσκευή εκτροπής ροής αίματος (συσκευή εμβολισμού Pipeline™) απελευθερώνεται εντός του πατρικού αγγείου, το οποίο φέρει το ανεύρυσμα και εκτός του αυχένα του ανευρύσματος.
Σχεδόν αμέσως η ροή του αίματος προς το ανεύρυσμα μειώνεται και ο πλήρης αποκλεισμός του ανευρύσματος ολοκληρώνεται μεταξύ 6 εβδομάδων και 6 μηνών μετά την παρέμβαση.
Ενδείξεις εκτροπής ροής
Η εκτροπή ροής μπορεί χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των μη ραγέντων ανευρυσμάτων εγκεφάλου. Η εκτροπή ροής αποτελεί μία μέθοδο, η οποία δεν απαιτεί την είσοδο στο ανεύρυσμα, το οποίο αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος της ενδαγγειακής θεραπείας των ανευρυσμάτων. Ο κίνδυνος της ρήξης του ανευρύσματος κατά την παρέμβαση μειώνεται σημαντικά, όταν δεν τοποθετείται η συσκευή εντός του ανευρύσματος.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλα αίτια για τον ιατρό σας υπέρ της τοποθέτησης σπειραμάτων.
Γ) Απολίνωση αρτηρίας και παράκαμψη για τα ανευρύσματα
Τι είναι η απολίνωση της αρτηρίας και η παράκαμψη;
Η απολίνωση της αρτηρίας και η παράκαμψη αποτελεί μία διαδικασία δύο βημάτων, η οποία συνδυάζει την ανοικτή μικροχειρουργική και την ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειραμάτων. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να τοποθετηθούν σπειράματα σε όλο το τμήμα του αγγείου, το οποίο νοσεί και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μία παράκαμψη της ροής του αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Η διαφορά αυτής της τεχνικής και της ενδαγγειακής τοποθέτησης σπειραμάτων συνίσταται στο ότι σε αυτή την τεχνική με την τοποθέτηση σπειραμάτων αποφράσσεται όλο το αγγείο και όχι μόνο ο ανευρυσματικός σάκος.
Πώς πραγματοποιείται η απόφραξη και η παράκαμψη;
Η παράκαμψη, το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας, αποτελεί μία ανοικτή μικροχειρουργική τεχνική, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό να χρησιμοποιήσει αγγεία ως αγωγούς για τη ροή αίματος από ένα μέρος του εγκεφάλου σε ένα άλλο. Ένα αγγείο δότης, το οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί, αποκόπτεται στο ένα του άκρο από τη φυσιολογική του θέση στην κυκλοφορία και επανατοποθετείται στον εγκέφαλο σε ένα σημείο περιφερικότερα του ανευρύσματος. Το αγγείο δότης επανασυνδέεται στο πατρικό αγγείο και επιβεβαιώνεται ότι το αίμα συνεχίζει να ρέει στην περιοχή του εγκεφάλου, που το χρειάζεται.
Μετά από την παράκαμψη του αγγείου το επόμενο βήμα είναι η απόφραξη του μέρους του αγγείου, το οποίο φέρει το ανεύρυσμα με την ενδαγγειακή τοποθέτηση σπειράματος. Για την απόφραξη του νοσούντος αγγείου τα σπειράματα εισάγονται στο αγγείο μέχρι να το πληρώσουν εντελώς. Αυτά τα σπειράματα παραμένουν εντός του εγκεφάλου μόνιμα.
Ενδείξεις απόφραξης αρτηρίας και παράκαμψης
Η απόφραξη της αρτηρίας και η παράκαμψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ανευρυσμάτων, τα οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν με τις συνήθεις μεθόδους.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλα αίτια για τον ιατρό σας υπέρ της τοποθέτησης σπειραμάτων.
Ασθενής γυναίκα ηλικίας 37 ετών η οποία παραπέμφθηκε λ...
Περιγραφή video χειρουργικής αντιμετώπισης ραγέντος ανευρύσμ...
Πρόκειται για ασθενή 48 ετών ο οποίος υποβλήθηκε σε εμβολισμ...
Νευροχειρουργική Κλινική
ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς
Λεωφόρος Μεσογείων 154
Χολαργός
ΤΚ 11527
+30 213 2032364
nevroxeirourgiki_clinic@gna-gennimatas.gr
Powered by: PowerSite.gr
© 2024 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»