Ασθενής γυναίκα 63 ετών προσήλθε με ιστορικό ραγείσας προ 3 μηνών αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας αριστερά βρεγματοϊνιακά . Ο επαναληπτικός αγγειογραφικός έλεγχος   ενάμισι μήνα μετά την αιμορραγία  ανέδειξε  μικρού μεγέθους nidus ( περίπου 1,5 cm ) τροφοδοτούμενο από  κλάδο της πληκτραίας και κυρίως από κλάδους της βρεγματοϊνιακής αρτηρίας αριστερά με  φλεβικό στέλεχος απορροής με εκβολή στον άνω οβελιαίο κόλπο. Η ασθενής υποβλήθηκε  σε αριστερή βρεγματοϊνιακή  κρανιοτομία και πλήρη αφαίρεση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας. Η προεγχειρητική δεξιά  ομώνυμη  ημιανοψία της ασθενούς παρέμεινε σταθερή και μετεγχειρητικά.

Περιγραφή video:

 1. Το άνω  μέρος της εικόνας αντιστοιχεί στον  αριστερό εγκάρσιο κόλπο. Μετά την ολοκλήρωση αριστερής  με επέκταση και δεξιά βρεγματοϊνιακής κρανιοτομίας και την ανάσπαση της σκληράς μήνιγγος  με οπίσθια διημισφαιρική προσπέλαση αναγνωρίζεται το σκηνίδιο και η συμβολή του με το δρέπανο.
 2. Διημισφαιρική προσπέλαση μέχρι την συμβολή της τελευταίας γεφυρικής φλέβας ( συνεκβολή με την αρτηριοποιημένη φλέβα του  AVM).
 3. Αναγνώριση των δύο τελικών κλάδων της οπίσθιας εγκεφαλικής μετά την ανάκαμψή της από το ελεύθερο χείλος του σκηνιδίου , της πληκτραίας και βρεγματοϊνιακής αρτηρίας . Αναγνώριση του σπληνίου του μεσολοβίου.
 4. Αναγνώριση και παρασκευή της βρεγματοϊνιακής αρτηρίας στην ομώνυμη αύλακα.
 5. Παρασκευή σε όλη την έκτασή της με συνοδό φλοιοτομή στον non – eloquent φλοιό της βρεγματοϊνιακής  αρτηρίας και των κλάδων της που τροφοδοτούν το AVM.
 6. Κυκλοτερής παρασκευή του nidus με διατήρηση της  παροχετευτικής φλέβας του AVM και τοποθέτηση  3 AVM clips σε αντίστοιχα τροφοφόρα της δυσπλασίας τα οποία και  διατέμνονται μετά από διαθερμοπηξία.
 7. Τοποθέτηση  clip στην παροχετευτική φλέβα της οποίας το χρώμα έχει αλλάξει (πιο σκούρο - darkened)  σηματοδοτώντας την διακοπή της  αιματικής ροής προς τη δυσπλασία. Διαθερμοπηξία και διατομή αυτής. Ολική αφαίρεση του AVM.

Προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος

Μετεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος

Όλες οι παθήσεις
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους 2018-2019
Περισσότερα +

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους 2018-2019

17/10/2018

     Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής...

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

 • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
 • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
 • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

 • Νευροχειρουργική Κλινική
  ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

 • Λεωφόρος Μεσογείων 154
  Χολαργός
  ΤΚ 11527

 • +30 213 2032364

 • info@neurosurgerygennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2021 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»