Ασθενής άνδρας 54 ετών με ιστορικό μυϊκής αδυναμίας και αισθήματος αιμωδιών κάτω άκρων από 4ετίας με προοδευτική επιδείνωση και εμφάνιση επιπροσθέτως διαταραχών σφιγκτήρων  παραπέμφθηκε στην κλινική μας μετά από τη διενέργεια MRI ΘΜΣΣ που ανέδειξε εικόνα πρόσθιας κήλης νωτιαίου μυελού στο επίπεδο Θ5-Θ6. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε οπίσθια προσπέλαση. Μετά από διατομή αμφοτερόπλευρα των οδοντωτών συνδέσμων και της ραχιαίας αριστερής Θ5 ρίζας αναγνωρίσθηκε πρόσθια κήλη του νωτιαίου μυελού μέσα από έλλειμμα οπισθίου πέταλου διπλής (duplicate ) κοιλιακής (ventral) σκληράς μήνιγγας.Με μικροχειρουργική τεχνική επιτεύχθηκε διεύρυνση του ελλείμματος με αφαίρεση του οπισθίου πετάλου πέριξ αυτού και τελική ανάταξη του νωτιαίου μυελού.Ο ασθενής είχε ομαλή μετεγχειρητική πορεία και εξήλθε παρουσιάζοντας βελτίωση της μυϊκής ισχύς των κάτω άκρων. Η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία ανέδειξε  ανάταξη του νωτιαίου μυελού με σήμα μυελοπάθειας στο επίπεδο της κήλης. Η χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με ιδιοπαθή κήλη του νωτιαίου μυελού έχει απόλυτη ένδειξη στην περίπτωση εμφάνισης μυϊκής αδυναμίας και προοδευτικής μυελοπάθειας και συνιστάται στην ανάταξη του νωτιαίου μυελού και την διεύρυνση ή αποκατάσταση του ελλείμματος της σκληράς μήνιγγος. Συνολικά οι ασθενείς τείνουν να βελτιώνονται μετά το χειρουργείο ακόμα και σε περιπτώσεις μακρόχρονου ιστορικού μυελοπάθειας.

Προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος

Μετεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος

Όλες οι παθήσεις
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους 2018-2019
Περισσότερα +

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής Κλινικής Έτους 2018-2019

17/10/2018

     Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νευροχειρουργικής...

Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

Όλοι εμείς, ιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των ασθενών μας πιο ποιοτική και κυρίως ελπιδοφόρα!

Εφημερίες

 • Η Νευροχειρουργική κλινική εφημερεύει καθημερινά 08.00 με 14.30 (εκτός από την επόμενη γενικής εφημερίας) ενώ κάθε τέσσερις ημέρες έχει γενική εφημερία.
 • Λειτουργούν τακτικά εξωτερικά νευροχειρουργικά ιατρεία κάθε Τρίτη και  Πέμπτη 11.30 με 14.00 τηλ.: 1535
 • Λειτουργούν απογευματινά εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού τηλ.: 213 2033600

Επικοινωνία

 • Νευροχειρουργική Κλινική
  ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

 • Λεωφόρος Μεσογείων 154
  Χολαργός
  ΤΚ 11527

 • +30 213 2032364

 • info@neurosurgerygennimatas.gr

Στο χάρτη

Powered by: PowerSite.gr

© 2021 Νευροχειρουργική Κλινική ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»